Ponitrianske múzeum predstaví výsledky výskumu na Oponickom hrade

Prezentovať výsledky archeologického výskumu Katedry archeológie Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre na Oponickom hrade z rokov 2015 až 2020 je cieľom výstavy, ktorú sprístupnia v Ponitrianskom múzeu v Nitre.

26.03.2022 18:00
debata

„Výstava prezentuje nové poznatky o stavebno-historickom vývoji hradu a jeho obnovy,“ informovala kurátorka expozície Zuzana Borzová. Pre verejnosť ju otvoria 30. marca a potrvá do 5. júla tohto roka.

Prostredníctvom hnuteľných artefaktov, ako aj viacerých obrazových a textových propagačných materiálov a vizuálnych projekcií, priblíži výstava každodenný život na Oponickom hrade. Jej súčasťou bude aj cyklus prednášok venovaných archeologickému výskumu v rokoch 2015 – 2020, výskumu unikátnej kolekcii kachlíc z kachľových pecí nájdených na hrade, obnove a stavebno-historickému výskumu hradu. Pre deti a mládež sú pripravené viaceré aktivity rozdelené podľa rôznych vekových kategórií.

Rómovia, holokaust Čítajte viac Výstava v Myjave zachytáva prenasledovanie Rómov za slovenského štátu

Výstavu Archeologický výskum a obnova Oponického hradu pripravila Katedra archeológie FF UKF v spolupráci s Ponitrianskym múzeom v Nitre a občianskym združením Apponiana. Jej realizácia je spoločným projektom na základe Memoranda o spolupráci, ktoré podpísali obe inštitúcie vo februári 2021.

Zároveň je jednou z výstav cyklu o hradoch v nitrianskom regióne, ktoré múzeum pripravuje pre svojich návštevníkov aj v tomto roku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #výstava #Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre #Ponitrianske múzeum #archeologický výskum #Oponický hrad