Cecilizmus vyskúšal aj Mr. Bean

V bratislavskej Galérii Čin Čin sa do 22. apríla koná výstava so záhadným názvom Cecilizmus. Kurátorom je Omar Mirza a ako autor je uvedená dvojica Miroir Noir, ktorú tvoria Miloš Kopták a Rai Escalé. Expozícia je plná prekvapení, a dokonca predstavuje nový umelecký smer.

30.03.2022 09:00
Las Meninas de Artemisa Foto:
Las Meninas de Artemisa
debata

Fanúšikovia výtvarného umenia iste ovládajú rôzne -izmy, ale ktovie, či sa stretli už aj s termínom cecilizmus. Teraz sa s ním môžu oboznámiť teoreticky, ale dá sa pestovať aj aktívne. Ľudia totiž mávajú nutkanie poopraviť nejaké výtvarné dielo vo svojom okolí, niečo dokresliť alebo vymazať. Treba len trocha fantázie a odvahy, ktorú v sebe našla osemdesiatročná vidiečanka Cecília Giménez, ktorá roku 2012 na vlastnú päsť zreštaurovala nástennú fresku Ježiša Krista v aragónskom mestečku Borja.

Podľa jej názoru dielu niečo chýbalo, a tak ho upravila. Správa o spontánnom zásahu obletela svet a z miesta činu sa stala turistická atrakcia. Navyše sa vtedy zrodil termín cecilizmus, hoci tento trend existoval už aj predtým.

Všetko sa dá zlepšiť

V pozvánke na výstavu Cecilizmus organizátori uvádzajú napríklad aj film Najväčšia filmová katastrofa z roku 1997, v ktorom sa Mr. Bean snažil opraviť slávny obraz Whistlerovej matky. On bol k tomu donútený, lebo obraz nechtiac poškodil a chcel to napraviť, no väčšinou ide o rýdzi tvorivý impulz. Cecilisti nechcú dielo znevážiť alebo zničiť (ako to robia ideoví odporcovia diel), oni sú pevne presvedčení, že dielo zlepšujú alebo zachraňujú.

Matúš Maťátko, výtvarník Čítajte viac Výstava z betónovej ríše: Akému bossovi patria kľúče od mesta?

Možno ste si už cecilizmus vyskúšali aj vy a ani o tom neviete. Sama som sa tohto tvorivého činu (alebo predsa prečinu?) dopustila, keď som ešte v detstve na obraze zátišia zlepšila obrys jablka, lebo mi jeho tvar išiel na nervy. Samozrejme, takéto veci sa robiť nemajú, diela iných treba rešpektovať, ale v Galérii Čin Čin sa cecilizmu chopili profesionáli, a tak majú návštevníci príležitosť legálne zistiť, o čo vlastne ide.

Výstava predstavuje slovenskému publiku po prvý raz cecilistickú časť samostatnej aj spoločnej tvorby členov skupiny Miroir Noir výberom menších prác na papieri a väčších malieb na plátne.

Objav z archívu

Priblížme si však najprv samotný tandem Miroir Noir. Túto medzinárodnú autorskú dvojicu vytvorili roku 2007 slovenský výtvarník, ilustrátor a galerista Miloš Kopták (1969, Žilina) a katalánsky vizuálny umelec Rai Escalé (1964, Barcelona). Pravý význam pomenovania skupiny je vraj zahalený rúškom tajomstva, ale jeden z možných výkladov je odkaz na tzv. Claudelovo sklo. Je to optická pomôcka, známa aj ako čierne zrkadlo, ktoré kedysi stemňovalo krajinomaľbu, čím sa umocnil výjav.

Miloš a Rai ešte v roku 2015 náhodne zistili, že obaja majú blízko k cecilizmu. Vo svojich archívoch našli totiž množstvo premaľovaných stránok z kníh o výtvarnom umení. Zlepšovali takto obrazy starých majstrov (Guido Reni, Raffaello Santi, Diego Velázquez, Rembrandt van Rijn, Francesco Goya či José de Ribera). Vyberali rôzne scény a po korekcii ich zasadzovali do prekvapujúcich a humorných súvislostí. Vytvorili tak úplne nové výjavy, motívy či mytologické bytosti. Návštevník sa poučí aj zabaví.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #výtvarné umenie #výtvarníci #cecilizmus #Miroir Noir