SNG má pomôcku na sprístupnenie diel nevidiacim a slabozrakým

V Slovenskej národnej galérii (SNG) pribudla na výstave "7x7. Sedem slobodných úvah o umení" haptická pomôcka na sprístupnenie výtvarných diel nevidiacim a slabozrakým návštevníkom. "Pomôcka je súčasťou komplexnej snahy SNG o sprístupňovanie umenia rôznorodým skupinám," uviedla pre TASR manažérka pre publicitu galérie Klára Hudáková.

31.03.2022 16:00
SNG Foto: ,
Slovenská národná galéria.
debata

Spresnila, že ide o elektronický rozprávací a dotykový rám určený pre nevidiacich a slabozrakých, ktorý si môže vyskúšať ktokoľvek, kto má záujem. Na 2. poschodí Esterházyho paláca v Bratislave je zatiaľ umiestnený jeden testovací prototyp navrhnutý na mieru výhradne pre galériu k vzácnemu gotickému dielu z jej zbierok Madona s anjelmi z Popradu.

„Hapticko-zvuková pomôcka vďaka audiokomentáru vedie ruky návštevníkov detailnou reliéfnou kópiou diela, ktoré je preto možné vnímať hmatom, sluchom aj zrakom. Striedavo sa im prihovára ženský a mužský hlas, jeden vedie ruky a popisuje dielo, druhý vysvetľuje symboliku obrazu,“ približuje galéria fungovanie pomôcky.

Rozprávajúci dotykový rám je duševným vlastníctvom Ildikó Guzíkovej a je zapísaný do registra na Úrade priemyselného vlastníctva SR, ako aj do registra Úradu Európskej únie pre duševné vlastníctvo.

Sprístupneniu pomôcky predchádzalo školenie zamerané na lepšie pochopenie zrakového hendikepu, ktoré s pracovníkmi prvého kontaktu SNG viedla Dušana Blašková, metodička rozvoja spolkovej činnosti z Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

„Školenie prinieslo informácie a praktické cvičenia o tom, ako lepšie a bezpečne sprístupniť priestory galérie a asistovať pri pohybe v budove publiku so zrakovým znevýhodnením,“ vysvetľuje Marcela Kvetková z Oddelenia marketingu a tvorby programov SNG.

Galéria plánuje v priebehu apríla uskutočniť aj prehliadku výstavy spojenú s workshopom využívajúcim haptické vnímanie pre členov Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska. „Tento balíček nazvaný Dotyk s umením sme zaradili aj do série programov pre materské školy,“ dodala Kvetková.

debata chyba
Viac na túto tému: #SNG #Slovenská národná galéria