Zomrel výtvarník Jiří Šalamoun, ilustroval Maxipsa Fíka

Vo veku 86 rokov zomrel výtvarník Jiří Šalamoun, známy najmä vďaka Maxipsovi Fíkovi. Umelec zomrel vo štvrtok vo Všeobecnej fakultnej nemocnici v Prahe.

01.04.2022 11:41
jiri salamoun Foto:
Jiří Šlamoun v rozhovore pre Českú televíziu.
debata (1)

Výtvarník a grafik Jiří Šalamoun bol jedným z najvýznamnejších ilustrátorov 20. storočia, bol dlhoročným vedúcim Ateliéru ilustrácie a knižnej grafiky na pražskej UMPRUM. Jeho hravé kresby zdobia knihy svetových autorov ako Kronika klubu Pickwickovcov, Posledný Mohykán, Pán Tau a tisíc zázrakov, Tracyho tiger alebo Tolkienov Hobit či Cesta tam a zase späť.

Pre jeho kresby je typická hravosť, výrazová skratka a sarkazmus. Bol tiež výtvarníkom animovaných filmov, pripomínajú české spravodajské portály.

Rozhovor s Marekom Ebenom v relácii ČT Na Plovárně si môžete pozrieť tu.

Najznámejšie kresby Jiřího Šlamouna sú z knižky... Foto: Albatros
maxipes fik Najznámejšie kresby Jiřího Šlamouna sú z knižky o Maxipsovi Fíkovi.

K osemdesiatinám Jiřího Šlamouna, ktorého jresby sprevádzali niekoľko generácií čitateľov, venovali jeho tvorbe výstavu v olomouckom Múzeu moderného umenia nazvanú No tohle!?, kde predstavili jeho najvýznamnejšie ilustrátorské práce, grafickú i voľnú tvorbu. Video Českej televízie k tejto výstave si môžete pozrieť tu.

„Jiřího Šalamouna lákal frimi a hororový žáner, temno a mágia patrili medzi jeho najobľúbenejšie témy,“ pripomína spravodajský portál idnes. „Pre mňa je literárne dielo predmetom na maľovanie. je rovnako konkrétne ako pre niekoho krajina, kytica alebo akt. medzi mnohu a literárnym dielom nastáva vzťah a čo vznikne, je ilustrácia,“ cituje autora nezabudnuteľných ilustrácií český portál.

Zalistujte si v Šlamounovej knihe Nic k zahození

O skone Jiřího Šalamouna informuje spravodajský portál TN.cz. Umelec, ktorý sa do povedomia dostal najmä ako autor kresieb animovaného seriálu Maxipes Fík, zomrel vo štvrtok vo Všeobecnej fakultnej nemocnici v Prahe.

Jiří Šalamoun

Jiří Šalamoun sa narodil 17. apríla 1935 v Prahe a počas svojho života sa podieľal na ilustráciách stoviek kníh. Okrem toho sa však venoval aj tvorbe animovaných filmov a plagátov.

Pozrite si ilustrácie Jiřího Šalamouna
1 debata chyba
Viac na túto tému: #výtvarník