V 19. ročníku NCD sa súťaží v oblasti komunikačného dizajnu

Slovenské centrum dizajnu (SCD) v spolupráci s Ministerstvom kultúry SR vyhlásilo 19. ročník súťaže Národná cena za dizajn (NCD).

02.04.2022 08:00
SLOVENSKÉ CENTRUM DIZAJNU Foto:
Vládny salónik z bratislavského letiska tvorí jeden z pilierov dlhodobej expozície dizajnu.
debata

„V súčasnosti venujeme každý párny rok komunikačnému dizajnu. Medzinárodná porota vyberá to najlepšie zo stoviek prihlásených prác v rámci špeciálnych kategórií, ktoré rešpektujú rôznorodosť dizajnérskej tvorby,“ uviedol Maroš Schmidt, riaditeľ SCD.

Poznamenal, že za 29 rokov sa súťažná prehliadka najlepšieho slovenského dizajnu stala prestížnym domácim ocenením, vynikajúcim výberom na reprezentovanie slovenského dizajnu v zahraničí.

„V neposlednom rade dôležitým parametrom pre štatistické zisťovanie stavu dizajnu na Slovensku. Verím, že trojkombináciu porota, výstava a galavečer budeme tento rok realizovať bez obmedzení a na budúci rok sa nám podarí slávnostné odovzdávanie cien odvysielať aj vo verejnoprávnej televízii,“ dodal Schmidt.

NCD 2022 je určená pre profesionálnych dizajnérov, firmy spolupracujúce s dizajnérmi a študentov vysokých škôl so zameraním na komunikačný dizajn alebo zo súvisiacich odborných disciplín a iných odborníkov pracujúcich v oblasti dizajnu.

Súťažné príspevky, ktoré vznikli v rozpätí od 1. januára 2020 do 31. decembra 2021, je možné prihlásiť do 15. mája. Prihlasovací formulár, podmienky prihlasovania a ďalšie informácie nájdu záujemcovia na scd.sk/ncd.

Organizátori avizujú tohtoročnú zmenu v prihlasovaní diel, ktorou je zavedenie jednorazového súťažného poplatku. „Výnimku majú študentské práce, ktorých prihlasovanie je bezplatné,“ dodávajú.

Celkovo 11 súťažných oblastí 19. ročníka NCD ponúka široké spektrum pre prihlásenie diel. Súťažiť môžu rôzne druhy kampaní, vizuálne identity, dizajny kníh, digitálne projekty, autori môžu prihlásiť diela s animovanými, obrazovými, zvukovými a pohybovými prvkami, komunikačné projekty prepojené s priestorom, autorskú tvorbu písma, obalový dizajn, samostatné plagáty až po študentský dizajn.

„Zaujímavou oblasťou pre prihlásenie sú Nové horizonty, kde je možné zahrnúť návrhy, vizuály a realizácie, ktoré sa vymykajú bežným zadaniam v ostatných oblastiach,“ avizujú organizátori súťaže, v ktorej sa bude hodnotiť najmä na základe originality diel, inovácie, technickej a technologickej vyspelosti. Medzi kritériami je tiež sociálna a ekologická funkcia diel podporujúca myšlienku trvalej udržateľnosti.

Diela bude hodnotiť sedemčlenná medzinárodná porota, ktorá z prihlásených prác v lete vyberie nominácie. Tie budú na jeseň prezentované formou výstavy. Mená ocenených sa verejnosť dozvie taktiež na jeseň na slávnostnom odovzdávaní cien NCD 2022.

debata chyba
Viac na túto tému: #súťaž #MK SR #Slovenské centrum dizajnu