Riaditeľka SNG sa stala členkou Medzinárodnej poradnej skupiny pre múzeá na Ukrajine pri UNESCO

Medzi členov skupiny patria riaditelia medzinárodne uznávaných múzeí ako je Britské múzeum, Louvre, Smithsonov inštitút v USA či talianská Galéria Uffizi.

03.04.2022 16:00
Alexandra Kusá Foto:
Alexandra Kusá.
debata

Členkou Medzinárodnej poradnej skupiny pre múzeá na Ukrajine pri UNESCO sa stala aj generálna riaditeľka Slovenskej národnej galérie (SNG) Alexandra Kusá. Informovalo o tom Ministerstvo kultúry SR na svojom webe.

Medzi členov skupiny patria riaditelia medzinárodne uznávaných múzeí, ktorí sú ochotní podporovať ukrajinské orgány v ich konkrétnom úsilí pri ochrane ukrajinského kultúrneho dedičstva.

Do poradnej skupiny sa okrem SNG zapojilo aj Britské múzeum, Louvre, Litovské národné múzeum umenia, Metropolitné múzeum umenia v USA, Národne múzeum v Poznani v Poľsku, Švédske národné múzeum, Nadácia pruského kultúrneho dedičstva v Nemecku, holandské národné múzeum Rijksmuseum v Amsterdame, Smithsonov inštitút v USA, Švajčiarské národné múzeum a Galéria Uffizi v Taliansku.

„Cieľom tejto skupiny je poskytovať právnu a vedeckú expertízu a technickú pomoc pre naliehavú ochranu zbierok vrátane bezpečného skladovania, evakuácie a preventívnych opatrení na boj proti nezákonnému obchodovaniu s kultúrnymi statkami; posilnenie spolupráce medzi členmi skupiny a ukrajinskými orgánmi, a to aj prostredníctvom rezidenčných pobytov v oblasti konzervačných a reštaurátorských činností a poskytovania technického poradenstva pre budúce plány rozsiahlej rekonštrukcie,“ priblížilo MK SR s tým, že prvé stretnutie skupiny sa uskutočnilo online 30. marca.

debata chyba
Viac na túto tému: #SNG #alexandra kusá #Slovenská národná galéria