Fero Lipták vystavuje v Galérii SPP maliarsku tvorbu posledných rokov

Rukopis výtvarníka Fera Liptáka je neprehliadnuteľný. Množstvo príbehov v réžii jeho charakteristického človiečika mnohých z nás sprevádza už dlhé roky. Napriek tomu, že postavička ostáva rovnaká, príbehy okolo nej nikdy nenudia a sú vždy plné nápadov.

05.04.2022 17:00
Fero Lipták predstavuje svoju najnovšiu tvorbu... Foto:
Tvorbu Fera Liptáka spoznáte na prvý pohľad.
debata

Z Liptákových diel cítiť radosť z tvorby a výraznú komunikáciu obrazu s divákom. Výstava s názvom Trojskok, ktorá sa v Galérii SPP začína 8. apríla a potrvá až do 20. mája 2022, prináša návštevníkom výber z autorovej tvorby so zameraním predovšetkým na jeho maliarsku činnosť z posledných rokov.

Fero Lipták: Sociálny dialóg Foto: ARCHÍV FERA LIPTÁKA
Socialny dialog Fero Lipták Fero Lipták: Sociálny dialóg

Autorov prístup k tvorbe evokuje nazeranie na svet z pohľadu múdreho dieťaťa, ktoré nie je skazené spoločnosťou, ale zároveň veľmi dobre vníma všetky jej odtiene a chce sa s nimi podeliť. Nič tu však nie je silené a príbeh obrazu sa odvíja podľa nášho nastavenia. Niekedy sa na ňom zasmejeme, inokedy sa zamyslíme.

Okrem príbehov známej postavičky sa tu ocitáme vo vymyslenej krajine s lietajúcim pňom alebo modrou rybou. Autor tiež experimentuje s farebnou škálou a rôznymi čierno-bielymi variáciami, ktoré napriek bezfarebnosti priťahujú diváka novými detailami a dalo by sa povedať aj novým autorovým výtvarným jazykom, dodáva kurátorka výstavy Melita Fodor Gwerková.

fero lipta, vytvarnik scenograf Čítajte viac Fero Lipták: Scénu urobím aj na strome

Okrem klasickej techniky akrylu sú na výstave prezentované aj tušokresby, ktoré svojim minimalizmom vyvažujú celkový zážitok. Treba však pripomenúť, že maliarska tvorba je len jednou oblasťou, ktorej sa autor venuje. Preto aj názov Trojskok, ktorý vtipne poukazuje na autorove skákanie od filmu k divadlu a k maľbe, ale tiež v sebe zahŕňa rôznorodosť tém, ku ktorým si autorova fantázia zvykne odskočiť.

Fero Lipták: Pýcha (výrez)
Fero Lipták: Čudo boské
+3Fero Lipták: Akrobati

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Galéria SPP #Fero Lipták