Juraj Kukura vyspovedal svoju dušu

V Tatranskej galérii v Poprade bude od 8. do 24. apríla skvelá príležitosť uvidieť kolekciu unikátnych rozmerných obrazov, ktoré namaľoval herec Juraj Kukura. Na výstave Od stvorenia ku krížu v koncepcii Anny Ondrušekovej sú diela, ktoré vznikali pred troma rokmi počas predstavení v Divadle Aréna priamo na javisku.

06.04.2022 09:00
KUKdan SPIR6457 Foto:
Diela Juraja Kukuru vystavujú v Tatranskej galérii v Poprade.
debata

V inscenácii Biblia čítal herec vybrané príbehy zo Starého a z Nového zákona a vzápätí ich aj výtvarne tlmočil pred očami divákov. Na scéne stálo s ním vždy veľké plátno, na ktoré Kukura maľoval svoje pocity a predstavy z biblických príbehov. Bola to úžasná príležitosť pre herca aj pre divákov – on mohol viac ukázať a oni mohli vidieť zrod umeleckého diela. Na hudobno-výtvarnej performancii spolupracovala s divadlom aj Slovenská filharmónia.

Juraj Kukura Čítajte viac Juraj Kukura číta z Biblie. V Slovenskej filharmónii

Toto unikátne predstavenie v Divadle Aréna režíroval Rastislav Ballek, ktorý vie inscenovať aj neviditeľné a vie vybrať vždy správneho herca. Vedel, že Kukura má viac talentov a že sa v ňom skrýva aj maliar. Obrazy, ktoré maľoval počas predstavenia Biblia, nie sú totiž iba dekoráciou alebo nacvičeným výtvorom. Herec na každej repríze namaľoval nový pôsobivý obraz!

KUKdan SPIR6489 Čítajte viac V Danubiane vystavujú diela Juraja Kukuru a múzeum môžete navštíviť on-line

Divadelná atmosféra

Tie maľby majú v sebe dynamiku, veľkú tému a aj veľké tajomstvo. To všetko vložil Kukura do svojich diel, ktoré teraz môžu diváci vidieť v Tatranskej galérii v Poprade. Je to skvelá príležitosť práve v čase pred Veľkou nocou. Pôsobí sviatočne a vyjadruje myšlienku, že aj svet je umelecké dielo, ktoré sa stále dotvára a vykupuje bolesťou. Skrátka – od stvorenia ku krížu je blízko a treba na to silu. Na výstave ju možno načerpať.

Diela Juraja Kukuru vystavujú v Tatranskej... Foto: Ľuboš Pirko
kukura Diela Juraja Kukuru vystavujú v Tatranskej galérii v Poprade.

Veď súčasné príbehy sa ponášajú na biblické, dnešný svet je však ešte komplikovanejší a bezradnejší. Hľadanie kontinuity medzi dneškom a dávnou minulosťou môže byť však kľúčom k zlepšeniu. Hru Biblia, ktorá zrodila tento cyklus obrazov, uvádzali v Divadle Aréna s podobnými ambíciami. Aj ten, kto predstavenie nevidel, môže mať teraz silný zážitok. V obrazoch zostala divadelná atmosféra a je v nich aj sám Kukura.

Sila obrazov

Keď tento cyklus vznikal, novodobé ľudské utrpenie predstavovala pandémia, ktorá ľudí prekvapila, lebo si mysleli, že to je niečo v modernom svete nemožné. Ukázalo sa ale, že ľudstvo môže postihnúť ešte aj iná morová rana – vypukla vojna na Ukrajine. Priam symbolicky teda vyznieva, že v Tatranskej galérii v Poprade možno vidieť zároveň s Kukurovými obrazmi aj výstavu Kataklizmy Romana Rembovského.

Fero Lipták predstavuje svoju najnovšiu tvorbu v bratislavskej Galérii Michalský dvor. Čítajte viac Fero Lipták vystavuje v Galérii SPP maliarsku tvorbu posledných rokov

Tento umelec sa narodil v roku 1977 v Rivne na Ukrajine, ale žije na Slovensku. Po rozpade Sovietskeho zväzu sa rodina Rembovských vrátila do vlasti jeho mamy. Študoval na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave u Jána Bergera, ako aj na Akadémii umení v Banskej Bystrici u Ľudovíta Hološku. Pôsobí ako pedagóg Školy umeleckého priemyslu v Ružomberku. Kurátorka výstavy Anna Ondrušeková uvádza, že už pri svojej prvej výstave v Tatranskej galérii v Poprade vyjadril Rembovský svoj názor na poslanie maliara. Mal by sa vraj držať, pokiaľ ide o tvorbu, sám, v izolácii, aby tvoril inak ako ostatní. Aj Rembovský sa dopracoval k jedinečnosti, ale v obsahu sa zhoduje s Kukurom – kataklizmy, krížové cesty, úskalia tvorby, to všetko chce silu. Obaja ju namaľovali.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadlo Aréna #Juraj Kukura #Tatranská galéria v Poprade