Čo je krásne a čo už nie?

V Záhorskej galérii Jána Mudrocha v Senici sa 8. apríla o 17. h. uskutoční vernisáž výstavy Paulíny Halasovej s názvom Armagedon umenia. Výstava, ktorá potrvá do nedele 5. júna, predstavuje rôzne polohy, ktoré rezonujú v tvorbe mladej autorky od začiatku jej štúdia až po dnešok. Kurátorkou Armagedonu umenia je Jana Babušiaková.

07.04.2022 08:00
debata
P. Halasová: Feast - Why have you done this to... Foto: PAULINAHALASOVA.COM
P. Halasová: Feast - Why have you done this to my love P. Halasová: Feast - Why have you done this to my love

Paulína Halasová je absolventkou maľby na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Charakteristický je pre ňu najmä figurálny prejav vo veľkoformátových maľbách. Využíva realistické maliarske techniky, kresbu a jednoduchú ilustráciu, do ktorej vstupuje aj textovou formou. V jej dielach sa vyskytujú krátke slogany a ironické príbehy, čím odkazuje na internetovú komunikáciu prostredníctvom smajlíkov a emotikonov.

P. Halasová:You can not hurt me No matter what... Foto: PAULINAHALASOVA.COM
P. Halasová: You can not hurt me No matter what you do P. Halasová:You can not hurt me No matter what you do

Sociálne siete sú jedným z prvkov, ktoré zásadne ovplyvnili Halasovej tvorbu. Aj preto vo svojich maľbách komentuje súčasné podoby krásy, moci, manipulácie a túžby po pozornosti. Vo svojich dielach ponúka tiež náhľad na vysokú konkurenciu a sebaprezentáciu v umeleckom prostredí.

P. Halasová: After the rain Foto: PAULINAHALASOVA.COM
P. Halasová After the rain P. Halasová: After the rain

Halasová skúma hranicu medzi tým, čo je krásne a čo je škaredé, a toto rozdelenie spochybňuje. Zaujíma sa, na základe akých kritérií delíme maľby na dobré, zlé a gýčové. V realistickej maľbe kombinuje prvky, ktoré sú vnímané práve ako gýč (jelene, motýle, šelmy, exotické a historické interiéry), vďaka čomu vytvára gýč, ktorý sa neberie vážne.

Las Meninas de Artemisa Čítajte aj Cecilizmus vyskúšal aj Mr. Bean

Výtvarníčka vo svojich dielach zobrazuje najmä ženské postavy, či už silné hrdinky z komiksov, alebo obyčajné smrteľníčky. Jej obrazy sú z hľadiska farieb pestré, napriek tomu v sebe jednotlivé postavy nesú istú animálnosť. Sú totiž odhodlané naplniť svoje túžby bez akýchkoľvek obmedzení. Mnohé z nich sa preto nakoniec premieňajú na krásnych a zároveň nebezpečných predátorov s ľudskou tvárou. Halasová sa nebojí siahnuť ani po brutálnych scénach či telesných deformáciách. Ide o drsnú a prehnanú iróniu, ktorou umelkyňa upozorňuje na zákernosť a povrchnosť „lajkovej“ generácie.

Fero Lipták predstavuje svoju najnovšiu tvorbu v bratislavskej Galérii Michalský dvor. Čítajte aj Fero Lipták vystavuje v Galérii SPP maliarsku tvorbu posledných rokov

Paulína Halasová je dvojnásobnou finalistkou súťaže Nadácie VÚB Maľba a finalistkou súťaže Trienále portrétu Galérie P. M. Bohúňa. Má za sebou niekoľko kolektívnych i samostatných výstav. Jej diela zdobili Galériu umelcov Spiša, Šarišskú galériu v Prešove, blu : gallery v Modre či Flatgallery v Bratislave. Okrem maľby, kresby a grafických návrhov sa venuje aj scénografii – na Katedre scénografie Vysokej školy múzických umení v Bratislave absolvovala štyri semestre.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Záhorská galéria Jána Mudrocha