Spoznajte vietnamské písmo: Zábavný Babylon v Bibiane

V medzinárodnom dome umenia Bibiana je do 24. apríla výstava kníh a časopisov pre deti a mládež národnostných menšín žijúcich na Slovensku. Pod názvom #slovo#jazyk#kniha ju návštevníci nájdu na prízemí v Galérii Dušana Rolla. Výstava pripomína Medzinárodný deň materinského jazyka (21. 2.), Medzinárodný deň detskej knihy (2. 4.) a predstavuje tému v praxi, ktorá je veľmi zaujímavá.

11.04.2022 09:00
Bibiana Foto:
Výstava kníh a časopisov pre deti a mládež národnostných menšín rozširuje obzory v Bibiane.
debata

Na Slovensku hovorí iným materinským jazykom ako slovenským totiž až trinásť oficiálne uznaných národnostných menšín. Spolu s nami žijú Bulhari, Česi, Chorváti, Maďari, Moravania, Nemci, Poliaci, Rómovia, Rusi, Rusíni, Srbi, Ukrajinci, Židia a o oficiálne uznanie sa už dlhší čas usiluje vietnamská menšina. Je to teda inšpirujúca situácia, lebo k jazyku patria knihy, časopisy a bohatá kultúrna nadstavba.

Rozprávky aj so sebou

V Bibiane vedia, aký je pre menšiny materinský jazyk dôležitý, pripravili teda výstavu na túto tému. Tvorba pre deti a mládež národnostných menšín je však zaujímavá aj pre širšiu verejnosť. V Galérii Dušana Rolla uvidia diváci detské obrázkové knižky rozprávok, povestí i leporelá, ale aj iné publikácie. Niektoré sú z produkcie vlastných vydavateľstiev národnostných menšín, iné z knižných fondov, ktoré si národnostné spoločenstvá budujú zo zdrojov dovezených z materských krajín. Sú tam však aj knihy z osobného vlastníctva, z ktorých rodičia čítali svojim deťom doma v jazykoch menšín i v slovenčine.

Biniana Čítajte viac Bibiana udelila ceny Ľudovíta Fullu a Trojruža

Cez exponáty sa možno oboznámiť napríklad aj s azbukou, čítať po rómsky, pozrieť si vietnamské písmo. Okrem spoznávania kníh výstava ponúka aj rôzne aktivity – hru s pexesom, súťaž v skladaní puzzle, tajničky a skladačky. Deti sa tak ponárajú do príbehov, pohodlie ponúkajú tulivaky. A štrnásť rozprávok si môžu vďaka QR kódom prečítať aj doma.

Hneď sa aj žrebuje

Zo štvorjazyčných kartičiek sa deti naučia rôzne slovíčka, a zároveň poskladajú dráhu či obrazy kvetov. Nechýba „vykresľovačka“, ktorú hneď vyžrebujú a výhercov čakajú rôzne odmeny.

Výstava je obohatená o vzácne tituly z knižnice Bibiany, ktoré získali rôzne medzinárodné ocenenia. Vidno možno napríklad knižky autorskej dvojice Romana Romanyšynová a Andrij Lesiv z Ľvova, známej pod značkou Studio Agrafka. Keď Centrum čítania a Knižnica Bibiany túto výstavu pripravovali, netušili, akú dramatickú aktuálnosť knihy tejto autorskej dvojice získajú. Najmä titul Vojna, ktorá zmenila Rondo. V slovenčine vyšiel však aj ich titul Takto vidím, ktorý je veľmi úspešný.

Bibiana Čítajte viac Každý, kto má hravú hlavu, nech si zájde na výstavu

Na výstave sú aj ďalšie výnimočné publikácie, ktoré budú návštevníkov zaujímať, napríklad príbeh komplikovaného života spisovateľa a revolucionára Ivana Franka alebo ukrajinská ľudová rozprávka Rukavička, ktorej svieže moderné grafické stvárnenie bolo ocenené aj na Bienále ilustrácií Bratislava. Zaujme aj krásna dvojjazyčná biblia pre deti v rómčine a slovenčine, vietnamské komiksy, a dokonca vietnamský triler, ktorý zapožičala ambasádorka výstavy Kvet Nguyen, úspešná slovensko-vietnamská fotografka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #knihy #Bibiana