Tri roky od požiaru Notre Dame v Paríži

V piatok 15. apríla uplynú tri roky od tragédie, ktorá významne poznačila európske kultúrne dedičstvo. Keď v roku 2019 vypukol na streche katedrály Notre Dame v Paríži obrovský požiar, v svetových médiách išlo o správu číslo jeden. Francúzsky prezident Emmanuel Macron síce sľúbil, že do roku 2024 bude katedrála prístupná verejnosti, odborníci sú však vzhľadom na jej rekonštrukciu podstatne skeptickejší. Podľa niektorých by kompletná obnova budovy mohla trvať aj 20 rokov.

14.04.2022 10:00
Notre Dame Foto:
Príčiny požiaru katedrály Notre Dame nie sú známe ani po troch rokoch.
debata

Katedrála Notre Dame je jednou z najvýznamnejších európskych pamiatok. Len málokto si pri zmienke o meste Paríž nepredstaví Eiffelovu vežu, Louvre a práve spomínaný Notre Dame. Francúzsky spisovateľ Victor Hugo do nej zasadil dej jedného zo svojich najslávnejších diel – Chrám Matky Božej v Paríži. Katedrála, ktorú stavali v rokoch 1163 až 1345, bola dejiskom nejednej významnej historickej udalosti vrátane korunovácie Napoleona Bonaparteho.

K požiaru došlo v čase, keď na katedrále prebiehala rekonštrukcia. Detektory dymu signalizovali zamestnancovi požiar v podkroví. Namiesto toho, aby okamžite zavolal hasičov, poveril strážnika, aby situáciu prešetril. Nanešťastie ho poslal na nesprávne miesto. Na svoju chybu prišli o 15 minút neskôr, a kým strážnik vyšiel tristo schodov do podkrovia, oheň sa už stihol rozšíriť. Hasiči prišli na miesto o desať minút.

Keď úrady vyhlásili evakuáciu, strechu nachádzajúcu sa nad loďou už pohltili plamene. Čoskoro sa zrútila štíhla veža, ktorá bola najvyššou časťou Notre Dame. Oheň sa hasičom podarilo uhasiť až po vyše dvanástich hodinách. Jeden hasič a dvaja príslušníci polície utrpeli zranenia.

Dodnes sa nevie, čo požiar spôsobilo. Vyšetrovatelia však nenašli žiadne náznaky toho, že by išlo o úmyselný čin. Pravdepodobnou príčinou je elektrická porucha alebo zle zahasená cigareta.

Video
Historička architektúry o požiari Notre Dame.

Následkom tejto tragédie sa 25. decembra 2019 prvýkrát po 200 rokoch v katedrále nekonala polnočná omša.

Zázrakom je, že gotická socha Panny Márie, ktorá sa nachádzala pri zrútenej veži, zostala nepoškodená. Napriek tomu spôsobil oheň značné škody. Navyše na budove zanechala následky aj voda, ktorou oheň hasili.

Dodnes sú totiž steny katedrály mokré a podľa nemeckej architektky Barbary Schock-Wernerovej môže úplné vyschnutie budovy trvať aj vyše desať rokov. „To, čo sa tam teraz maľuje, cizeluje a bieli, dlho nevydrží, pretože vlhkosť v murive to nakoniec opäť uvoľní,“ vysvetľuje Schock-Wernerová.

V rámci obnovy katedrály odstránili okná, spevnili okenné konštrukcie a pridali oporné stĺpy. Pri obnove Notre Dame však narazili odborníci aj na diplomatické problémy. Obnovu vitráží si totiž vzali na starosť nemeckí experti z Kolína, čo pobúrilo ich francúzskych kolegov.

Parížan s rúškom prechádza popred Notre-Dame,... Foto: SITA/AP
muž, ochranné rúško, Notre Dame, Seina Parížan s rúškom prechádza popred Notre-Dame, ktorá po strašnom požiari musí prejsť rozsiahlou rekonštrukciou.

Napriek tomu, že sa situáciu podarilo viac-menej upokojiť, do Kolína ešte stále nedorazili štyri okná od Jacquesa Le Chevalliera, ktoré tamojší experti očakávajú.

Prednedávnom začali tiež opravovať hlavný organ. Plamene ani voda ho síce nezničili, ale požiar spôsobil, že organ pokryla vrstva jedovatého oloveného prachu.

Prezident Macron sľúbil, že Notre Dame sprístupní ešte do začiatku letných olympijských hier v roku 2024. Dovtedy by už mali byť znovu osadené okná, odstránené lešenie a naladený zreštaurovaný organ. Je však otázne, či bude dovtedy hotový aj krov.

Doposiaľ na obnovu katedrály prispeli darcovia z Francúzska sumou 850-miliónov eur. Nemcom sa podarilo vyzbierať 700-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Paríž #Notre Dame