Podporte Ukrajinu kúpou fotografie

Pomoc obyvateľom vojnou pustošenej krajiny môže mať rôznu podobu. Od poskytnutia strechy nad hlavou, jedla či odevu utečencom až po dobrovoľnícku prácu. A niekedy môže pomôcť aj (ne) obyčajná fotografia zakúpená s ušľachtilým zámerom.

16.04.2022 12:00
Rusko, Ukrajina, vojna Foto: ,
Chvost rakety vyčnieva zo zeme v obytnej štvrti obce Jahidne neďaleko Dnipra na Ukrajine, utorok 12. apríla 2022.
debata (26)

Vojnový konflikt na Ukrajine vyhnal z domovov už milióny ľudí. Väčšina z nich prišla dočasne či natrvalo aj o svoju prácu, a teda základné živobytie. Sú medzi nimi aj ľudia zo sféry umenia, ktoré sa z vojnových trosiek bude nepochybne zviechať ako posledné.

Keď zbrane rinčia, múzy mlčia. Mnohí umelci museli náhle opustiť svoje domovy, pracoviská, ateliéry, prišli o svoje diela, archívy a ocitli sa na pokraji prežitia…

Fotografia pre Ukrajinu je projekt, ktorý vznikol pod záštitou slovenského internetového časopisu www.dokumentmagazin.sk – archív slovenskej fotografie v spolupráci s festivalom Odesa Photo Days a je zameraný najmä na podporu umelcov pôsobiacich na Ukrajine.

Zapojilo sa do neho už viac než 30 umelcov zo Slovenska a Ukrajiny, ktorí poskytli svoje fotografie na predaj. Tie budú ponúkané na webovej stránke dokumentmagazin.sk po dobu 3 týždňov, od 10. apríla do 1. mája. Ďalšie diela budú postupne pribúdať. Odporúčaná minimálna cena jednej fotografie je 69 eur, no každý môže do zbierky prispieť aj vyššou čiastkou.

Všetky získané financie pôjdu na podporu Ukrajiny. Časť prostriedkov bude prostredníctvom partnerskej organizácie (NGO Art Travel, organizátor festivalu Odesa Photo Days) prevedená na účely humanitárnej podpory organizácie Kharkiv With You, časť prostriedkov sa podľa aktuálnej potreby použije na priamu pomoc rodinám ukrajinských umelcov v existenčnej núd­zi.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #fotografie #vojna na Ukrajine