Fotografie Petra Procházku budú vystavovať už len týždeň

Už len posledný týždeň môžu návštevníci Tatranskej galérie v Poprade vidieť tvorbu slovenského fotografa Petra Stanleyho Procházku. Výstava je v dvoch priestoroch, a to v Art klube v Poprade a v Podtatranskej knižnici v Spišskej Sobote.

18.04.2022 11:00
debata

„Tento nadšenec pre čaro okamihu počas svojho viac než 50-ročného pôsobenia v zákulisí kultúrnych podujatí zachytil viac ako 40 výstavných projektov. Jeho zábery sa objavili takmer v stovke literárnych titulov, v niekoľkých filmoch i digitálnych projekciách,“ uviedla kurátorka výstavy Anna Ondrušeková.

Aktuálna výstava s názvom Slovenskí spisovatelia objektívom Petra Procházku predstavuje portréty autorov slovenskej literatúry fotografickým objektívom z rokov 1989 až 2020. Prezentovaný je svet ľudí, z ktorých sa stali maturitné otázky, a predstavuje ich ako prirodzené ľudské osobnosti.

prochazka 1x Čítajte viac Peter Procházka, Juraj Šebo: Legenda V klub

Autor tento rok oslávi životné jubileum. Narodil sa v roku 1952 v Bratislave, kde žije a tvorí podnes. „Špecializuje sa na dokumentárnu fotografiu a medzi jeho hlavné námety patrí kultúrny, najmä filmový a literárny život,“ priblížila Ondrušeková. Fotografii sa venuje, ako sám hovorí, od času vstupu našich spriatelených ar­mád.

V súčasnosti je na slovenskej scéne etablovaným fotografom, a to nielen dĺžkou, ale aj rozsahom svojej tvorby. Vystavoval na mnohých skupinových a samostatných výstavách doma i v zahraničí.

Dokumentoval život bratislavského legendárneho V klubu, divadlo Štúdio 12, ako aj hudobníkov Mariána Vargu, Deža Ursínyho, Miroslava Žbirku, Mariku Gombitovú či skupinu Elán. V roku 2015 získal cenu Slovak Press Photo za celoživotné dielo.

debata chyba
Viac na túto tému: #fotografie #výstava #Peter Procházka #výstava fotografií