Zverokruh vo farbách nočnej oblohy

V Magna Gallery v Piešťanoch je do 3. mája výstava Matúša Maťátka Zodiak. Výstavný projekt v kurátorskej koncepcii Richarda Gregora štylizuje znamenia zverokruhu. Symbolické hlavy zvierat sú zobrazené ako charakterové portréty, pripomínajú dávne totemy. Každé znamenie odkazuje na vlastnosti a charakter každého znamenia. V dielach umelca nachádzame odkazy na zverokruhy v rôznych historických obdobiach, a to v umení Egypta, Číny, Grécka a islamského sveta. O zaujímavom námete výstavy Zodiak nám porozprával Matúš Maťátko.

21.04.2022 14:00
Maťáťko - Býk Foto:
Býk.
debata

Má zverokruh tradíciu aj v európskom umení?

V európskom umení zverokruh nebol až takým častým námetom v porovnaní s náboženskými a mytologickými témami. Nikdy ale nevymizol. Znamenia zvieratníka nachádzame v základných knihách náboženstiev, v architektúre, v umení a šoubiznise i v názvoch miest či firiem.

Hoci astrológia počas histórie stratila svoju dôležitosť a pre bežného človeka je známa skôr cez kozmogramy a horoskopy, jej stopy neustále nachádzame i v súčasnom svete. Neprestáva nás fascinovať svojou mystikou a symbolikou i dnes. Od počiatkov civilizácie bolo ľudstvo fascinované nebom, astrálnymi javmi a mystikou pripisovanou hviezdam, planétam a ich zoskupeniam.

V akom znamení ste sa narodili vy? Ste spokojný s tým, ako ste umiestnený vo zverokruhu?

Ja som narodený v znamení škorpióna. Pre mňa ako pozorovateľa je skôr zaujímavé vnímať skutočnosť, že odkazy na zverokruh nachádzame naprieč historickými epochami v umení Egypta, Číny, Grécka a islamského sveta, a to až po súčasnosť.

Čo vás priviedlo k téme zverokruhu? Čím vás fascinuje?

Už od detstva ma fascinoval fenomén vesmíru. Cez rôzne zobrazenia som sa dostal k tejto téme. Málokto ale vie, že na počiatku bola astrológia úzko spojená s astronómiou a matematikou. Prvý zvieratník, ktorý má viac než 5¤000 rokov, bol nástrojom na meranie času a ročných období. Dokonca i počet znamení sa v priebehu histórie menil v počte medzi 8 až 15.

Máte rád symboly, totemy, znaky: Aký význam majú v ľudskom živote a v umení? Čo vám ako umelcovi umožňujú? Je to nevyčerpateľný program?

Symboly a znaky sa často objavujú v mojej tvorbe. Sú jej neoddeliteľnou súčasťou rovnako ako sú nedeliteľnou súčasťou histórie a jednotlivých kultúr. Mne ako výtvarníkovi ponúkajú nevyčerpateľný program interpretovať a prepájať príbehy z minulosti a zo súčasnosti. Je to určitá forma komunikácie pre diváka ako pozorovateľa.

Baran. Foto: Matúš Maťátko
Maťátko - Baran Baran.

Sú diela na výstave v Piešťanoch nové? Kde všade ešte výstava bude?

Na výstave v Magna Gallery sú vytvorené nové diela na tému Zodiak. Sú však doplnené aj o staršie aj novšie diela, ktoré súvisia s touto tematikou. Ide o maľby vytvorené kombinovanou technikou, kolorované drevené reliéfy a bronzové objekty. Projekt má určite ambíciu pokračovať určitou formou na ďalších výstavách.

Sú medzi dielami súvislosti? Čo by si mali návštevníci všimnúť? Nájdu si tam svoje znamenie?

Projekt Zodiak vytvára celok ako cyklus jednotlivých znamení. Diela sú vytvorené kombinovanou maliarskou technikou na plátne rovnakého formátu. Modrá a fialová monochromatická farebnosť diel odkazuje na nočnú oblohu, nebo, planéty a hviezdy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozhovor #výstava #zverokruh #Matúš Maťátko