Neznámu Michelangelovu kresbu vydražia za milióny

Dražba v parížskej pobočke aukčného domu Christie’s sa má síce konať až 18. mája, no už teraz priťahuje pozornosť znalcov z celého sveta. Na predaj bude totiž naozaj majstrovský kúsok - kresba, ktorú odborníci považujú za prvý akt slávneho talianskeho umelca Michelangela Buonarrotiho (1475 - 1664). Jeho cenu odhadujú na 30 miliónov eur, preto nie je vylúčené, že zaň záujemcovia ponúknu rekordné sumy.

23.04.2022 09:00
40 Michelangelo Foto:
Michelangelova kresba Nahý mladý muž (podľa Masaccia) obkolesený dvoma postavami.
debata

Jednoduchá skica s názvom Nahý mladý muž (podľa Masaccia) obkolesený dvoma postavami má veľkosť A 4. Michelangelo ju vytvoril koncom 15. storočia podľa fresky Krst neofytov, ktorú vo florentskej kaplnke Baziliky Santa Maria del Carmine (Panny Márie Karmelskej) v roku 1427 nakreslil známy renesančný maliar Masaccio.

Je známe, že do toho kostola sa chodili vzdelávať mladí umelci, a ako neskôr spomínal významný sochár Pietro Torrigiani, Michelangelo mnohým liezol na nervy, pretože sa vysmieval ich maliarskym výtvorom. Torrigianiho raz vraj tak rozčúlil, že ho udrel a zlomil mu nos.

Vzkriesený Kristus
Smútiaca žena
+3

Zaujímavé je, že aj experti kresbu nahého muža celé stáročia pokladali len za „dielo neznámeho žiaka“. Až v roku 2019 sa napokon zhodli, že je to jedna z prvotín veľkého Michelangela. Presvedčila ich o tom najmä mohutnosť a sila zobrazenej postavy, čo bolo typické pre štýl, akým sa neskôr preslávil tento renesančný umelec.

Kresba pochádza z jednej francúzskej zbierky a tamojšie úrady ju ešte pred troma rokmi označili za súčasť národného pokladu, aby tak zabránili jej prevozu do zahraničia.

Podľa francúzskych zákonov možno národné kultúrne dielo takej vysokej hodnoty zadržiavať v krajine až 30 mesiacov. Vláde a galériám to má poskytnúť čas na to, aby ho odkúpili. V tomto prípade to však nevyužili. Embargo preto nedávno zrušili a obraz dostal povolenie na vývoz. Uchádzať sa oň teraz môžu zberatelia z celého sveta.

alzbeta2 warhol Čítajte viac Warholovu kráľovnú Alžbetu II. vystavia v Londýne. Panovníčka na ňom symbolizuje ženskú silu

Dá sa predpokladať, že záujem o jeho kúpu bude obrovský, lebo získať dielo tohto majstra je dnes veľmi ťažké. V súkromných zbierkach sa momentálne nachádza ani nie desať Michelangelových kresieb. Túto skicu namaľovanú hnedým atramentom vydražili naposledy v Paríži v roku 1907, keď ešte nebolo jasné, kto je jej autorom a pripisovali ju niekomu z Michelangelových žiakov.

V najbližších týždňoch ju vystavia v Hongkongu a New Yorku, aby sa dosiaľ nie veľmi známej kresbe dostalo viac publicity. Do francúzskej metropoly sa vráti 13. mája, aby ju pripravili na licitáciu, ktorá môže lámať rekordy. Posledný mužský akt od Michelangela vydražili v roku 2000 v Londýne za osem miliónov libier. Nahý mladý muž podľa Masaccia túto cenu určite prekoná.

Najvyššie vydražené Michelangelove diela
Vzkriesený Kristus (11,2 milióna dolárov)
Smútiaca žena (7,6 milióna dolárov)
Kristus a žena zo Samarie (6,8 milióna dolárov)
Stretnutie dojčaťa sv. Jána so Svätou rodinou – Odpočinok na úteku do Egypta (5,7 milióna dolárov)
Mužský akt pri pohľade zozadu; Štúdie mužských aktov (5 miliónov dolárov)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dražba #obraz #maľba #výtvarné umenie #kresba #maliar #Michelangelo #renesancia