Tradícia netradične: Drevo vie prekvapiť

Drevo žije v rôznych podobách, od najstarších čias až po dnešok je súčasťou našich domovov. V Galérii Ústredia ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) na Obchodnej ulici v Bratislave sú vedľa seba vystavené niekoľkostoročné aj celkom čerstvé dizajnérske drevené výrobky a toto spojenie starého s novým prekvapivo ladí.

29.04.2022 08:00
výstava tradícia netradične: Drevo Dóza s vĺčikom Foto: ,
Dóza s vĺčikom – rôzne druhy dreva - javor, slivka, orech, agát, Šimon Dúbrava, 2016, Múzeum ľudovej umeleckej výroby.
debata
Video
Čo všetko dokáže drevo? Výstava Tradícia netradične

Tradícia netradične

Výstava nazvaná Tradícia netradične: Drevo, je rozdelená do niekoľkých skupín. V prvej miestnosti tróni 322-ročná skrinka na čipkárske paličky a staré črpáky s patinou vedľa moderných drevených misiek, nádoby najrôznejšieho tvaru aj použitia, od soľničiek až po dizajnérske solitéry do bytu. V druhej časti venovanej nábytku sa stretáva stolček na dojenie kráv so súčasnou jedálenskou stoličkou či hojdacou posteľou, v ďalších miestnostiach nasledujú zvukové a hudobné nástroje, pochopiteľne z dreva, a napokon drevené hračky aj skladačky a šperky. Drevo ako materiál ponúka nekonečné možnosti využitia, návštevníci môžu vnímať jeho krásu, kontrast starého s novým podnecuje myslenie.

„Zámerne sme spojili staré a nové, aby sme ukázali, že drevo má svoj príbeh v troch časových rovinách, v minulosti, dnes aj zajtra,“ vysvetľuje kurátor Ferdinand Chrenka. Historické kusy pochádzajú z múzeí aj zo súkromných zbierok, novšie od majstrov, ktorí roky spolupracovali s ÚĽUV-om a vystavuje tu aj veľa mladých tvorcov.

Kurátor Václav Kautman ukazuje črpák s motívom... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
výstava tradícia netradične: Drevo črpak Kurátor Václav Kautman ukazuje črpák s motívom mlynského kola (slnka), stredoslovenský typ, okolie Detvy, neznámy autor, nedatované, súkromný majetok.

Kyjatický koník aj drevený dron

„Mali sme veľký problém, ktoré výrobky na výstavu umiestniť. Len nádoby by mohli zabrať celý priestor,“ hovorí druhý kurátor výstavy Václav Kautman. Napriek tomu je výber veľmi pestrý, napríklad v hračkárskej miestnosti nájdeme ikonického koníka (výroba v gemerskej obci Kyjatice má vyše 150-ročnú tradíciu) aj skladacie drevené „drony“ s magnetmi, moderné hračky súčasných tvorcovš, dlabané hračky a kinetické šperky od Marka Hubu a práce jeho študentov.

Koník, rôzne druhy dreva - javor, červený... Foto: Pravda, ĽUBOS PILC
výstava tradícia netradične: Drevo koniky Koník, rôzne druhy dreva - javor, červený smrek, buk, lipa, autor: Miloslav Jaroš, 2015, 2016, Múzeum ľudovej umeleckej výroby.

V miestnosti so zvukovými nástrojmi nájdete staré známe rapkáče a popri nich aj celkom novátorské kusy, ktoré vyrobili študenti Školy umeleckého priemyslu Josefa Vydru. Pozornosť priťahuje najmä dominantné „zvukové koleso“, ktoré pri otočení znie ako šamanská palica na privolávanie dažďa. Jeho autorkou je absolventka Vysokej školy výtvarných umení, Ukrajinka Oleksandra Bakushina.

Kurátor Ferdinand Chrenka predvádza hudobný... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
výstava tradícia netradične: Drevo Kurátor Ferdinand Chrenka predvádza hudobný nástroj Passbass, javor, autor: Wanda Valihrachová, 2012, Múzeum ľudovej umeleckej výroby. V pozadí práca študentky VŠMU Olexandry Bakushiny, kruh inšpirovaný zvukom šamanskej dažďovej palice.

Kurátora Ferdinanda Chrenku fascinuje práca s drevom a zvukom, táto autorská výpoveď je otvorená novým myšlienkam, ponúka nekonečné možnosti. Tajomstvo však v sebe ukrýva aj moderná nádoba s troma otvormi od Michala Hanulu – nikto nevie, na čo by mala slúžiť a práve tým si od človeka pýta vlastné nápady na uplatnenie. Na druhej strane staré misky so stopami po krájaní či uhliarska nádoba na múku s odtlačkami rúk majú do dreva zapísaný dlhý príbeh života s ľuďmi, pripomína Václav Kautman.

Výstava Tradícia netradične: Drevo

Pozrite sa, čo všetko môže vzniknúť z dreva. Budete očarení.

Fotogaléria
Vľavo rapkáč Pocta Leonardovi da Vinci, autor:...
Koník, rôzne druhy dreva - javor, červený...
+3Srdcová forma na syr, Horehronie, neznámy...

„Drevo je teplý, univerzálny aj pomerne trvácny a udržateľný materiá. Aj po dvesto rokoch môže vyzerať úžasne, ak sa oň vieme starať. Dúfam, že drevo nebudeme rozpredávať, ale spracúvať doma, aby mohli vznikať takéto krásne výrobky,“ dodáva Mária Hriešik Nepšinská, výstavná manažérka ÚĽUV.

Milan Stieranka Čítajte aj Slovenský črpák obdivujú aj v Číne

Vystavené predmety sú zapožičané zo zbierok Múzea ľudovej umeleckej výroby, Slovenského národného múzea – Historického múzea, Slovenskej národnej galérie, Slovenského múzea dizajnu, Školy umeleckého priemyslu Josefa Vydru Bratislava, Školy umeleckého priemyslu Ružomberok, Súkromnej školy úžitkového výtvarníctva Kremnica, Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave a zo súkromných zbierok vystavujúcich dizajnérov a majstrov výrobcov. Na výstave nebolo možné prezentovať všetkých súčasných autorov v oblasti dreva, no výber tých najvýraznejších je prítomný cez virtuálnu galériu majstrov ÚĽUV-u. Výstavu Tradícia netradične: Drevo v Galérii ÚĽUV môžete vidieť až do 4. novembra každý pracovný deň od 12. do 18. hodiny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ÚLUV