Marek Ormandík sa zabýva v stupavskej synagóge. Chystá živelnú výstavu

Aj výtvarník Marek Ormandík sa po pandémii rozbehol a pripravil na túto jar až tri výstavy. V galérii Slávica, v Galérii Slovenského rozhlasu a v synagóge v Stupave. Porozprával nám, čo jeho projekty spája a čím sa líšia.

09.05.2022 09:00
Marek Ormandik Foto: ,
Marek Ormandík má počas jari až tri výstavy.
debata

Zvedavosť vzbudzuje najmä výstava Múzeum Ormandík, ktorá bude v stupavskej synagóge. Pôjde naozaj o históriu? Bude tam váš príbeh?

Na tento projekt sa špeciálne teším. Približne od polovice mája si anektujem nádherný spirituálny priestor v Stupave. Miestna synagóga je zachránená, nie ale kompletne zreštaurovaná. Z jej múrov stále priam sála komplikovaná história. Na mesiac a pol by som chcel byť jej súčasťou. Doveziem do tohto nádherného interiéru moje najobľúbenejšie obrazy, zo všetkých etáp svojej tvorby. A nielen maľby, ale aj kresby, sochy, objekty knihy, platne… Zároveň sa synagóga stane ateliérom. Prakticky denne v nej budú vznikať moje nové expresívne machule. Ukážem v nej tiež práce ďalších výtvarníkov z našej rodiny. Diela budem medzi sebou miešať a neustále obmieňať. Pripravím aj malé koncerty mojich kamarátov muzikantov. Proste sa v stupavskej synagóge zabývam. Kto sa vyberie pozrieť si túto živelnú výstavu, príde vlastne ku mne na návštevu. Rovno do kuchyne.

Záber z priestorov stupavskej synagógy, z... Foto: Pravda, Archív Mareka Ormandíka
1 synagoga vlk Záber z priestorov stupavskej synagógy, z jednodňovej výstavy V. L. K. (2016).

Chystáte aj výstavu v bratislavskej Galérii K. F. A. na Karpatskej ulici. Bola to jedna z prvých nových galérií v deväťdesiatych rokoch v Bratislave a vznikla ako dizajnérska galéria. Ako a s kým ju obnovujete?

Kamaráti architekti Zuzana Borovičková, Noro Šmondrk a Marián Pokrivčák sa rozhodli oživiť roky spiacu Galériu K.F.A. Tentoraz však v jej výstavnom priestore nenájdete dizajnové kúsky, ale voľnú tvorbu tejto trojice. Do spomínanej partie boli prizvaní aj dvaja maliari – Ildiko Pálová a ja. Naším cieľom je ukázať čo najčerstvejšie, ešte teplé, dielka z našich ateliérov. Verím, že v tejto sále nájdu návštevníci vždy niečo nové, doposiaľ nevidené. Prvá zostava našich prác je už nainštalovaná. Spúšťame skúšobnú prevádzku. V pláne máme tiež každý rok vystaviť aspoň jedného vzácneho hosťa.

Galérii K. F. A. na Karpatskej ulici v Bratislave. Foto: Pravda, Archív Mareka Ormandíka
Ormandík Galérii K. F. A. na Karpatskej ulici v Bratislave.

Nezvyčajnú prezentáciu ste mali v galérii Slávica na Laurinskej v Bratislave. Prišlo sa veľa ľudí pozrieť aj na vašu keramiku? Akú ste získali skúsenosť z takejto „malej“ galérie? Je ich v Bratislave dosť?

Slávica, galéria-obchod so slovenským autorským dizajnom, má veľa priaznivcov. Lákalo má ukázať im nie len moju maliarsku produkciu, ale aj okrajovú, pre mňa ale veľmi dôležitú, „dizajnovú“ tvorbu. Maľovanie na keramiku som si už kedysi vyskúšal na sympóziách u výtvarníčky Ivice Markovičovej a veľmi ma bavilo. Keď ma teda minulé leto priateľ, maliar Andrej Augustín priviedol do Majoliky v Modre, prepadol som tejto práci úplne. V Slávici som vystavoval aj výsledky modranského snaženia. Ľudovú keramiku (kvetináče, misky, vázy) posiatu čudnými hlavami a divokými kvetmi. Sú tu tiež taniere s lebkami, vhodné len pre silné povahy, alebo na radikálnu zmenu stravovacích návykov. Odporúčam. Plavková sezóna sa blíži. A odporúčam aj Galériu Krása vesmírna, v ktorej moja pani prezentuje svoje kúzelné „štrikovance“. Galéria má opäť svoj domov.

Snímka z výstavy Kytice a lebky, v galériii... Foto: Pravda, Archív Mareka Ormandíka
ormandík Snímka z výstavy Kytice a lebky, v galériii Slávica na Laurinskej ulici v Bratislave.

Aké spoločné motto majú vaše jarné výstavy?

Moja jar je aj trochu hriešna. Sedem hlavných hriechov/Sedem cností, tak sa totiž volá nový projekt kurátora Ivana Jančára v Galérii slovenského rozhlasu – RTVS, do ktorého som bol prizvaný. Sedem výtvarníkov tu prezentuje svoje neresti, ale aj „resti“. Obrazne. Výstava potrvá do 3. júna. No, teším a už aj na leto. Začnem ho v Hlohovci na zámku. Ako inak, výstavou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Ormandík #Krása vesmírna #Slávica