Nielen hudobník. Richard Müller predstavuje výstavu fotografií

Richard Müller je jedným z najvýznamnejších slovenských hudobníkov, ktorý sa zároveň venuje sa aj fotografii. V bratislavskej Galérii Umelka sa 12. mája uskutočnila vernisáž jeho výstavy s názvom Okamihy, ktorú moderovala Adela Vinczeová. Výstava potrvá do 29. mája.

15.05.2022 17:19
Richard Muller Foto:
,,Snímky Richarda Müllera evokujú melódie jeho piesní," uviedol kurátor výstavy Marián Pauer.
debata

Z reality tvorí vlastný svet

Kurátorom výstavy je Marián Pauer, ktorý z Müllerovej druhej knihy fotografií s názvom Enter z roku 2010 vybral 35 ukážok. Tie reprezentujú pohľad hudobníka na svet prostredníctvom objektívu fotoaparátu.

"Müllerove fotografie sú harmonicky vyváženými kompozíciami, imponujú odvahou snímať priamym ťahom trebárs aj pri fotení v krajine krivých zrkadiel. Presvedčivo smeruje k jadru zobrazovanej situácie, svoj názor však nevnucuje, divákovi ponecháva voľnosť rozhodovať sa, čo akceptovať a čo nie. Spontánne sa zmocňuje zdanlivo neuchopiteľného, prozaické námety povyšuje na poéziu.

Video

Snímky Richarda Müllera evokujú melódie jeho piesní. Nemusíte byť stúpencom jeho štýlu, jeho smerovania, a predsa vás oslovia. Z reality si totiž tvorí svoj vlastný svet. A keďže ho stavia na pravdivých základoch, hodno mu uveriť," uviedol kurátor výstavy Marián Pauer.

Turné aj nový album

Müller sa však neprestáva venovať hudbe. Prednedávnom vyšli exkluzívne vinylové reedície jeho troch albumov PPF, Baal a Müller spieva Lasicu, Lasica spieva Müllera, Müller a Lasica spievajú Filipa. Okrem toho v sobotu 14. mája odštartoval svoje turné s názvom 22 Tour, ktorého prvý koncert sa konal v českých Dolných Bojanoviciach. Dokopy 30 koncertov je rovnomerne rozdelených medzi Česko a Slovensko.

Výstava fotografií Richarda Müllera Okamihy

Pozrite si výber fotografií Richarda Müllera s názvom Okamihy.

Fotogaléria
Zákaz vstupu.
Priechod.
+6Koleso II.

V druhej polovici júla sa turné dominantne presunie na Slovensko. Müller vystúpi v Starej Ľubovni, Medzilaborciach, Kremnici či Košiciach. Poslednou zastávkou bude Gelnica, kde sa 28. augusta uskutoční záverečný koncert. Fanúšikovia sa okrem notoricky známych hitov môžu tešiť aj na málo hrané piesne.

Richard Müller navyše dokončuje svoj nový album, ktorý by mal vyjsť na jeseň. Budú ho tvoriť najmä skladby Ondřeja Gregora Brzobohatého a texty Petra Uličného. Producentom albumu je Jan P. Muchow.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fotografie #hudba #výstava #Richard Müller