Múzejné dni priblížia aj konzervovanie zbierkových predmetov

Ukážky konzervovania zbierkových predmetov, prehliadku expozície alebo komentovanú prehliadku výstavy - to všetko môžu vidieť návštevníci Slovenského banského múzea (SBM) v Banskej Štiavnici počas nadchádzajúcich Múzejných dní v SBM.

18.05.2022 15:20
debata

Uskutočnia sa pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí v dňoch 18. až 21. mája 2022. Ako informuje SBM, táto banskoštiavnická zbierkotvorná inštitúcia je nástupníckym múzeom tamojšieho mestského múzea, ktoré pre verejnosť otvorili už 1. júla 1900.

„Mestské múzeum bolo jednou z najstarších zbierkotvorných inštitúcií tohto charakteru na Slovensku,“ konštatuje múzeum.

Odvtedy do zbierkových kolekcií pribudli tisícky zbierkových predmetov, múzeum sprístupnilo viacero expozícií a stovky výstav, vydalo desiatky publikácií a zrealizovalo viacero výskumných projektov.

Banská Štiavnica, banský skanzen Čítajte viac Nový projekt podporí pešiu turistiku po Štiavnici

„V správe múzea sú ikonické architektonické pamiatky a areály, ktoré reprezentujú kultúrne dedičstvo lokality UNESCO. Vďaka charakteru verejnej inštitúcie sprístupňujeme verejnosti poklady nehnuteľného i hnuteľného kultúrneho dedičstva. Expozície Slovenského banského múzea v priebehu viac ako 120 rokov existencie navštívilo už takmer milión hostí,“ uvádza SBM.

V rámci Múzejných dní v SBM sa v stredu (18. mája) uskutoční v Kammerhofe Konzervátorský receptár. Pôjde o ukážky konzervovania zbierkových predmetov a poradňu pre verejnosť. Vo štvrtok (19. mája) bude na tom istom mieste prehliadka expozície Baníctvo na Slovensku s Richardom Kaňom a tiež odhalenie pamätnej tabule Ladislavovi Sombathymu.

Príbeh značky Pleta priblíži v piatok (20. mája) komentovaná prehliadka rovnomennej výstavy na Starom zámku. V sobotu (21. mája) bude v dielničke Kammerhofu dielňa o tvorbe belujskej keramiky a tiež pečenie medovníkov z drevených foriem či tkanie na doštičkách. Námety tvorivých dielní sú inšpirované zbierkovými kolekciami múzea.

debata chyba
Viac na túto tému: #banská štiavnica #múzeum #Slovenské banské múzeum