Jedinečný vnútorný svet umelca v košickej Tabačke

Racing Thoughts je pojem zo psychológie, ktorý slovenský umelec Jan Durina používa na popísanie skúsenosti s „pretekajúcimi sa“ tokmi myšlienok. S týmto názvom predstavil v košickej Galérii Tabačka výstavu, ktorá analyzuje náročné duševné stavy, ale zároveň obsahuje aj terapeutický rozmer a podmanivú prácu s ornamentom a farbami.

25.05.2022 17:00
Výstava Racing Thoughts Foto:
Ukážka z výstavy Racing Thoughts.
debata

Galéria Tabačka v roku 2022 začala tematický ročník s názvom Práca – Konflikt – Sakrálno, ktorý prostredníctvom spoločensky angažovaných výstav uchopuje súčasný svet. Nebudú chýbať výstavné projekty reflektujúce aktuálnu vojnovú agresiu na Ukrajine z pohľadu tvorcov s pôvodom zo zasiahnutých oblastí. Vyvrcholením ročníka bude výstava súčasného sakrálneho umenia v období adventu.

Výstava Jana Durinu zastupuje taktiež rozmer súčasnej spirituality, introspekcie a sakrálna, hoci v nie celkom tradičnej podobe. Durina vo svojej výtvarnej tvorbe, fotografii, hudobných projektoch a performancii pracuje s bohatosťou výrazu, ktorú zároveň charakterizuje aj krehkosť. Vo svojich dielach na výstave pracuje predovšetkým s textilom – vyšívanou maskou, tapisériou a kostýmom.

MM Čítajte viac Richard Müller predstavil výstavu fotografií Okamihy. Pozrite si fotogalériu

Durina si tému pre svoju výstavu v Tabačke vybral po vlastných skúsenostiach so spomínaným psychologickým fenoménom. Všetky diela na výstave ako celok spájajú rôzne emočné nastavenia a paradoxy. Z hľadiska inštalácie najkomplexnejšie dielo s názvom Shoot a Thousand Stars Over Me predstavuje masku so sústavou prešívaných hviezd, z ktorých každá je unikát. Ďalšie dielo, A Link, je zase kruhová tapiséria, pri ktorej oči návštevníka sledujú hypnotické línie ornamentu.

Rohová inštalácia Intrusive Thoughts s čiernym pozadím je doslova nebezpečná – tvorí ju kostým oblečený na kovovej konštrukcii, ktorému z rukávov vystupujú skrútené pazúry s ostrými hrotmi. Dielo zastupuje akúsi zvláštnu entitu-torzo a je varovné aj podmanivé zároveň. Ďalšie dielo vo forme tapisérie, Madness Denied is a Madness Postponed, zobrazuje veľkolepý výjav, ktorý môže evokovať dokonca Záhradu pozemských rozkoší od renesančného holandského maliara Hieronyma Boscha.

Erika Mann Čítajte viac Spoznajte Eriku Mann, odvážnu dcéru slávneho otca

Výstavu dopĺňajú dve slovenské umelkyne, ktoré Jan Durina prizval na spoluprácu – prvou je Dominika Moravčíková, ktorá pre výstavu vytvorila básnický súbor s názvom The Question of Scale. Jeho časti sa vo forme nástenných nápisov objavujú v blízkosti diel. Druhá umelkyňa, Miriama Kardošová, do priestoru výstavy prispela svojimi kresbami a na vonkajšej stene galérie vytvorila atmosférickú nástennú maľbu s názvom Imagine Bending.

Trvanie výstavy je predĺžené do 31. mája 2022 a ako jeho sprievodný program Galéria Tabačka pripraví ešte básnický workshop, ktorý sa bude konať 24. mája. Viesť ho bude trojica básnických autorov so vzťahom ku košickej literárnej scéne – Dominika Moravčíková, Alfréd Tóth a Pavel Bakajsa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #galéria #výstava