Múzeum židovskej kultúry pripravilo výstavu o významných židovských ženách

Výstava s názvom Ženy - príbehy žien, ktoré ovplyvnili svet je ďalšou zo série monotematických výstav Slovenského národného múzea - Múzea židovskej kultúry v priestoroch Zsigrayovej kúrie na Židovskej ulici v Bratislave.

29.05.2022 13:20
debata

„Postavenie žien, ktoré ešte v 19. či začiatkom 20. storočia nemali takmer žiadne práva, je už v dnešnej dobe nepredstaviteľné. Napriek tomu existovali výnimočné osobnosti, dámy, ktoré sa s osudom a predsudkami doby popasovali a dokázali blízkemu okoliu i celému svetu, že sa vyrovnajú vo svojom obore aj početnejšej mužskej konkurencii,“ uviedlo múzeum.

Erika Mann Čítajte viac Spoznajte Eriku Mann, odvážnu dcéru slávneho otca

Projekt predstaví inšpiratívne ženské osobnosti židovského pôvodu, ktoré sú späté s územím dnešného Slovenska a ich pôsobenie malo medzinárodný dosah. Kurátor sa podľa slov múzea zameral pri výbere na osobnosti z rôznych oblastí vedy, umenia či podnikania.

„Fotografka, ktorá ovplyvnila vývoj svetovej fotografie, revolucionárka na poli sexuálneho výskumu a poradenstva, jedna zo zakladajúcich osobností psychoanalýzy a analýzy psychológie detí, svetová kapacita v oblasti robotiky, zakladateľka židovského feministického hnutia v Nemecku či hollywoodska herečka,“ ozrejmilo múzeum.

debata chyba
Viac na túto tému: #židia #ženy #výstava #múzeum #Múzeum židovskej kultúry