Zberateľský rekord. Galéria získala vzácnu zbierku porcelánových bábik

Zbierku starých porcelánových bábik získala v uplynulých dňoch Galéria a múzeum ľudového umenia v obci Fintice v okrese Prešov. Podarovala jej ich zberateľka Alica Tokarčíková z Hanisky pri Prešove. Zároveň si v Erbovej sále Dessewffyovského kaštieľa prevzala certifikáty z Knihy slovenských rekordov.

30.05.2022 06:00
debata
Zberateľka Alica Tokarčíková z Hanisky pri... Foto: TASR, Michal Svítok
Alica Tokarčíková Zberateľka Alica Tokarčíková z Hanisky pri Prešove pri otvorení výstavy.

Ako informoval Igor Svítok z Knihy slovenských rekordov, v roku 2018 získala Tokarčíková za svoje zberateľské úsilie titul Top rekordman – zberateľ. Išlo o šesť zbierok.

„Vo svojom snažení pokračovala vytrvalo ďalej a vytvorila sedem zbierok, ktoré venovala do slovenských múzeí a štátnych inštitúcií. Tú poslednú podarovala práve Galérii a múzeu ľudového umenia v obci Fintice. Išlo o staré porcelánové bábiky, ktoré sú v expozícií vkusne aranžované do historických rámov z obrazov,“ povedal Svítok.

Kniha slovenských rekordov zaznamenala jej počin a zapísala ho medzi slovenské rekordy. Prvý certifikát Tokarčíkovej udelili za najviac darovaných historických zbierok v počte sedem. Druhý certifikát je za celkový darovaný počet starožitných predmetov v počte 909 kusov.

Anna Karenina Čítajte viac Z hrdiniek románov sa stali bábiky. Navštívte ich v múzeu

„Tento rekord je ojedinelý, lebo pani Tokarčíková vlastne ako prvá osoba – zberateľ na Slovensku darovala svoju zberateľskú kolekciu verejným inštitúciám. Prispela tak k významnému zachovaniu kultúrneho dedičstva pre budúce generácie, za čo jej patrí obrovský obdiv a úcta,“ uviedol Svítok.

„Môj dedko z maminej strany zbieral hodiny. Bohužiaľ im zhorel dom a všetky hodiny ľahli popolom. Neskôr ich zbieral môj otec a rovnako i olejomaľby. Sme štyria súrodenci a po smrti otca sme si tieto veci podelili. Tak sa tá zbierka vlastne roztrieštila. V podstate zberateľstvo mám v krvi,“ zaspomínala si Tokarčíková.

Zbierka porcelánových bábik, ktorú získala... Foto: TASR, Michal Svítok
bábiky Zbierka porcelánových bábik, ktorú získala galéria a múzeum vo Finticiach.

Ako povedala, pre materské povinnosti prestala zbierať a k záľube sa vrátila pred 12 rokmi. „Je to pomerne krátka doba, avšak zozbierala som okolo 600 bábik. Mám doma ešte viac ako 500 hračiek, porcelánu a tapisérií,“ doplnila Tokarčíková.

Rovnako má približne 70-kusovú zbierku vyšívaných obrazov s náboženskou tematikou. Chce ich vyzbierať 100 a následne podarovať.

Starožitnosti doteraz venovala Slovenskému národnému múzeu (SNM) – Múzeu rusínskej kultúry v Prešove, Múzeu Spiša v Spišskej Novej Vsi, mestu Spišská Nová Ves, Krajskému múzeu v Prešove – múzeu Stropkov, SNM – Múzeu bábkarských kultúr a hračiek v Modrom Kameni, obci Haniska pri Prešove, SNM – Spišskému múzeu v Levoči a Galérii a múzeu ľudového umenia vo Finticiach.

debata chyba
Viac na túto tému: #rekord #výstava #múzeum #zbierka #bábiky #ľudové umenie #porcelán