Muž hodil tortu na obraz Mony Lisy

V nedeľu došlo v parížskom Louvri k veľmi kurióznej udalosti. Muž, ktorý sa prezliekol za postaršiu ženu na invalidnom vozíku, hodil tortu na jeden z najznámejších obrazov na svete. Mona Lisa od Leonarda da Vinci našťastie vyviazla bez ujmy - ochránilo ju nepriestrelné sklo.

30.05.2022 16:50
Mona Lisa Foto:
Slávna Mona Lisa schytala zásah tortou.
debata

Dôvodom útoku na slávne umelecké dielo mal byť boj za ochranu životného prostredia. Keď vandala vyprevádzala ochranka von z múzea, kričal: „Myslite na Zem… Sú medzi nami ľudia, ktorí ničia našu planétu. Umelci musia myslieť na Zem. Preto som to urobil.“

„Znie to neskutočne, ale muž prezlečený za starú dámu vyskočil z invalidného vozíka a pokúsil sa rozbiť ochranné sklo Mony Lisy. Potom potrel sklo tortou a hádzal okolo seba ruže, než ho skrotila ochranka,“ napísal na twitteri užívateľ, ktorý bol svedkom udalosti.

Hneď po tom, čo členovia ochranky vyviedli muža z múzea, očistili sklo chrániace obraz.

Da Vinciho Mona Lisa bola podobným útokom vystavená už niekoľkokrát. V 50. rokoch minulého storočia ju útočník polial kyselinou sírovou, čím ju značne poškodil. Odvtedy bol obraz vystavovaný za bezpečnostným sklom. V roku 2009 po ňom zasa žena z Ruska hodila hrnček, pretože ju hnevalo, že sa jej nepodarilo získať francúzske občianstvo. Hrnček nepoškodil sklo ani obraz, žena však napriek tomu skončila vo väzbe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mona Lisa #umenie #Leonardo da Vinci