Minister Korčok prezentuje svetu slovenské umenie. Pozrite si, aké

Diplomacia nie je len o politike, ktorú ľudia vnímajú ako rokovania za zatvorenými dverami. Minister zahraničných vecí Ivan Korčok je odhodlaný ešte viac prezentovať našu krajinu vo svete cez kultúru a umenie. Je totiž presvedčený, že dobré vzťahy medzi krajinami sa nadväzujú a upevňujú práve cez kultúru.

07.06.2022 11:00
Milan Laluha: Horiaci autoportrét (1963) Foto: ,
Súčasťou výstavy sú aj diela legendy moderného slovenského maliarstva Milana Laluhu.
debata

Kultúrnej diplomacii slúžia najmä slovenské inštitúty v zahraničí. Momentálne ich má Slovenská republika deväť – v Prahe, vo Varšave, v Budapešti, Moskve, vo Viedni, v Berlíne, Paríži, Ríme a od septembra aj v Jeruzaleme.

Patria do siete diplomatických inštitúcií, riadi ich ministerstvo zahraničných vecí, podporuje cez ne kultúrnu spoluprácu a rozvíja medzinárodné vzťahy. Aj v ťažkých časoch sa podarilo zvýšiť počet týchto "kultúrnych zastupiteľstiev“ Slovenska v zahraničí, rezort tiež začal vychádzať časopis ART EX propagujúci slovenskú kultúru a pripravuje desiatky kultúrnych podujatí v zahraničí.

Vincent Hložník, zakladateľ modernej slovenskej...
Vincent Hložník: Rodina (Utečenci), 1980, olej...
+8Rudolf Fila, nestor abstraktnej maľby na...

"Myslím si, že krajinu si do povedomia širokej verejnosti sa Slovensko najviac zapíše, ak si nás budú spájať so svojimi zážitkami s umením a kultúrou. Pre mňa to nie je prídavok k diplomacii, ale ,hlavný chod',“ povedal minister pri nedávnej prezentácii projektu Kultúrna diplomacia v Palugyaiho paláci.

male velke busty nedbalka expozicia IMG 2189 Čítajte viac Mareka Ormandíka môžete pristihnúť pri čine v stupavskej synagóge už dnes!

V tejto historickej budove, ktorá slúži ministerstvu zahraničných vecí na reprezentatívne účely, nedávno pribudla expozícia slovenského výtvarného umenia, hostia si tak budú môcť pozrieť diela výnimočných umelcov ako Ladislav Medňanský, Dominik Skutecký, Martin Benka, Alexander Bazovský, Cyprián Majerník, Vincent Hložník, Ester Martinčeková Šimerová, Milan Laluha či Rudolf Fila.

Kultúrna diplomacia sa každý rok zameria na inú oblasť umenia, po slovenskom dizajne príde na rad hudba. Rezort diplomacie pripravuje v zahraničí desiatky podujatí, medzi ktorými budú tri nosné projekty v Nórsku, Španielsku a v Spojených štátoch. V blízkom období bude mať Slovensko príležitosť predstaviť sa svojou kultúrou a umením aj vďaka predsedníctvu v spoločenstve krajín V4, ktoré Slovensko prevezme od 1. júla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Korčok #Cyprián Majerník