Annu Frankovú spoznáva mládež v animovanom filme aj na novej výstave

Výstava sprevádza animovaný film Kde je Anna Franková od oscarového režiséra Ariho Folmana, ktorý vstúpil do kinodistribúcie na Medzinárodný deň detí.

10.06.2022 17:00
anna franková Foto:
Záber z animovaného filmu Kde je Anna Franková, ktorý premietajú v našich kinách.
debata

„Posolstvo Anny Frankovej je dnes dôležitejšie ako kedykoľvek predtým. Narastajúca diskriminácia, extrémizmus, antisemitizmus a popieranie holokaustu je zdvihnutým prstom v demokratickej spoločnosti, v ktorej žijeme,“ hovorí Dominik Hronec, kreatívny riaditeľ spoločnosti Film Europe, ktorá sa venuje distribúcii ocenených festivalových a európskych filmov na Slovensku a v Česku. „Vzdelávať mladú generáciu je aj našou úlohou, preto sme sa vo veci širšej spolupráce obrátili na partnerov SNM a Nadáciu Milana Šimečku, aby sme spoločne prepojili film, výstavu a knihu do jedného unikátneho vzdelávacieho projektu,“ vysvetlil.

Edukatívny projekt „Nechajte ma byť takou, aká som“ priniesla na Slovensko Nadácia Milana Šimečku. Prostredníctvom medzinárodnej putovnej výstavy z dielne Anne Frank House v Amsterdame zoznamuje mladú generáciu s aktuálnymi témami – diskriminácia, rasová nenávisť a predsudky voči „inakosti“, na pozadí silného príbehu nemeckého židovského dievčaťa Anny Frankovej. „Z radov študentov školí vlastných edukátorov tak, aby mohli s projektom ďalej oboznamovať svojich rovesníkov,“ ozrejmuje Zuzana Vášáryová, vedúca Centra múzejnej komunikácie SNM.

Dennik Anny Frankovej komiks Čítajte viac Anna Franková v komikse: Tú knihu nedáte z rúk

Organizátori poskytnú študentské lektoráty priamo vo výstavných priestoroch, a to raz týždenne v sobotu od 14.00 do 16.00 h (lektorát sa začína vždy každú celú hodinu). „Hoci nejde o klasický výstavný projekt v SNM, uvedomujeme si predovšetkým jeho hodnotu a potenciál osloviť našich návštevníkov s týmito citlivými témami, ktoré rezonujú viac ako inokedy v súčasnej spoločnosti a my k nim nesmieme ostať ľahostajní,“ dodal generálny riaditeľ SNM Branislav Panis.

Anne Frank 3. Zdroj- Čítajte viac Kto udal Annu Frankovú? Zo senzácie blamáž

Výstava potrvá do 15. augusta. Návštevníci si až do jej ukončenia budú môcť zakúpiť spolu so vstupenkou v pokladni aj knižný komiks Denník Anny Frankovej od autora Ariho Folmana a ilustrátora Davida Polonskeho. Vzdelávací program k výstave pre školské kolektívy je možné vopred rezervovať na adrese veronika@nadaciams.sk. Film Kde je Anna Franková uvádzajú kiná na celom Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské národné múzeum v Bratislave #Anna Franková