Príbeh Pamätníka Chatama Sofera približuje výstava. Otvorili ho pred dvadsiatimi rokmi

Aj dnes, v dobe rýchlo meniacich sa virtuálnych zážitkov, existujú fyzické miesta konštantnej pamäti, na ktorých je cítiť, že čas plynie inak. Jedným z nich je Pamätník Chatama Sofera, ktorý bol slávnostne otvorený v roku 2002.

11.06.2022 17:00
Chatam Sofer Foto:
Chatam Sofer bol najväčší židovský náboženský učenec 19. storočia.
debata

Navštevujú ho ľudia rôzneho pôvodu, ortodoxní pútnici, sekulárni židia, bratislavskí kresťania či svetoobčania. Židovské komunitné múzeum v bratislavskej synagóge otvára výstavu fotografií, ktorá dokumentuje príbeh tohto unikátneho miesta. Návštevníci ju môžu vidieť od 10. júna do 9. októbra.

Výstava je venovaná 20. výročiu otvorenia významného židovského areálu v Bratislave. Bol vybudovaný v rokoch 2000 – 2002 a zahŕňa fragment Starého židovského cintorína zo 17. storočia, ktorý bol zničený v rokoch 1943 a 1944. Zachovala sa z neho iba malá skupina hrobov významných rabínov. Patrí k nim aj hrob Chatama Sofera /1762 – 1839/, ktorý bol významnou rabínskou autoritou v prvej tretine 19. storočia. Jeho hrob je dôležitým miestom pre ortodoxných pútnikov z celého sveta a patrí k najvýznamnejším židovským pamiatkam v Európe. Prostredníctvom unikátnych historických fotografií a exkluzívnej dokumentácie z výstavby Pamätníka, predstaví históriu a kultúrny kontext tohto miesta v rôznych obdobiach.

22 Ma  ria Ba  rka  ny  zdroj Z  idovske   komunitne   mu  zeum web Čítajte viac Na výstave v synagóge ožíva aj príbeh zabudnutej herečky

Podľa židovskej tradície, po zničení Jeruzalemského chrámu, prebýva Šechina – Božia prítomnosť na hroboch cadikov – spravodlivých ľudí/učencov Tóry. Preto je zvykom navštevovať tieto miesta a modliť sa tam. Ortodoxní pútnici cestujú k Pamätníku Chatama Sofera tisíce kilometrov, aby tu rozjímali a zahĺbili sa do modlitieb. Pravidelne sem chodí aj rabín Samuel Weiss z izraelského mesta Bnei Brak. Jeho starý otec sa v rokoch 1943 až 1944 podieľal na záchrane hrobov v Bratislave.

Rudolf Klein: Pamätník Chatama Sofera Foto: Rudolf Klein
pamatnik chatama sofera Rudolf Klein: Pamätník Chatama Sofera

„Pamätník Chatama Sofera je jedinečným monumentálnym miestom Božej prítomnosti, kde sa modlíme a vyjadrujeme svoje najvnútornejšie pocity voči Stvoriteľovi. Pripomína našu slávnu minulosť vodcov počas mnohých generácií, ktorých doktrína a učenie sú s nami dodnes. Okrem toho cítime, že tento Pamätník je miestom, ktoré nám poskytuje zdieľanú fyzickú a duchovnú prítomnosť s týmito veľkými osobnosťami,“ vysvetľuje Rabín Weiss.

Pamätník Chatama Sófera Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
chatam sófer memorial Pamätník Chatama Sófera

Unikátna fotografická výstava Židovského komunitného múzea je rozdelená do dvoch častí. Prvá z nich predstaví fotografie Andreja Bána, na ktorých zachytáva atmosféru návštev pútnikov v Pamätníku Chatama Sofera. Bán je rodený Bratislavčan a podľa jeho vlastných slov, ho vždy lákala časť mesta pri Tuneli, pretože vedel, že ukrýva zvláštne miesto, zvyšok zničeného židovského cintorína. V roku 2002 pripravil o Pamätníku reportáž, ktorú zaradil aj do svojho fotografického projektu Iné Slovensko, dokončeného v roku 2006.

Andrej Bán: Pamätník Chatama Sofera Foto: Andrej Bán
Foto Andrej Ban Pamatnik Chatama Sofera 2002 Andrej Bán: Pamätník Chatama Sofera

Druhá časť výstavy predstaví príbeh Pamätníka Chatama Sofera a pôvodného cintorína počas rôznych období: od jeho počiatkov, zničenia počas vojny, povojnovej doby až po výstavbu nového moderného areálu a jeho existenciu až po súčasnosť. Vzácne fotografie z archívu architekta Martina Kvasnicu zobrazujú momenty z výstavby tohto unikátneho architektonického diela. Osobitné miesto je venované pamiatke Abrahama Romiho Cohna, rodáka z Bratislavy, ktorý bol hnacím motorom výstavby Pamätníka.

Peter Salner: Židia na Slovensku po roku 1989 Čítajte viac Peter Salner: Židia na Slovensku po roku 1989

„Výstavu sme pripravili pri príležitosti dvadsiateho výročia vybudovania Pamätníka Chatama Sofera. Bol to unikátny projekt a my chceme vysvetliť význam a príbeh tejto pamiatky Bratislavčanom aj návštevníkom nášho mesta. V samotnom Pamätníku sa to nedá, je to posvätné pútnické miesto s hrobmi, nie výstavný priestor. Preto vystavujeme u nás v Židovskom komunitnom múzeu. Pre našu komunitu je to zároveň dvojité výročie, naše múzeum sme otvorili 17. júna 2012, oslavujeme desiate narodeniny,“ hovorí riaditeľ Židovského komunitného múzea Maroš Borský.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Židovské komunitné múzeum #Chatam Sofer