Čo sa skrýva v tme, prezradí výstava nočných motýľov v Hlohovci

O tom, aké rozmanité motýle sa skrývajú v tme, sa možno presvedčiť vo výstavnej sieni Vlastivedného múzea v Hlohovci. Do 10. júla je tam sprístupnená rozsiahla zbierka nočných motýľov zo Slovenska, ktoré počas 46 rokov zozbieral popredný zberateľ a chovateľ motýľov Ladislav Miško z Nových Zámkov.

13.06.2022 14:00
debata

Výstava v miestnom Robotníckom dome má názov Čo sa skrýva v tme. Múzeum zakúpilo zbierku v decembri 2021, pričom s počtom 13 304 kusov predmetov ide o najväčšiu akvizíciu v 63-ročnej histórii múzea. Prostriedky poskytol z verejných zdrojov Fond na podporu umenia a tiež zriaďovateľ múzea Trnavský samosprávny kraj.

„Návštevníkov čaká viac ako 1 200 rôznych druhov motýľov, ktoré žijú na Slovensku. Viaceré sú vzácne, časť exponátov pochádza zo zahraničia, kde ešte žijú tieto druhy hojnejšie ako u nás. Nájdeme tu tak motýle zbierané v 27 krajinách Európy či dokonca v Iráne, Sýrii a krajinách strednej Ázie,“ uviedol kurátor výstavy Branislav Varga.

motýľ / šou / Košice / Čítajte viac Tip na výlet: Motýlia šou v košickom skleníku Viktória

Mory-piadivky, lišaje, okáne, spriadače, mole a iné sú zvyčajne nenápadne sfarbené, návštevníci sa však podľa Vargu presvedčia, že niektoré jedovaté druhy svojím pestrým sfarbením zatienia denné motýle.

„Iné zasa odstrašujú nepriateľov nápadnou kresbou ako napríklad najväčší motýľ Európy okáň hruškový či legendárny lišaj smrtihlav, ktorého v minulosti považovali za posla smrti,“ doplnil Varga. Výstava je otvorená vždy od utorka do soboty.

debata chyba
Viac na túto tému: #motýľ #výstava #múzeum #Hlohovec #zbierka #zberateľ #motýle