Vystavia známky, ktoré zbieral Freddie Mercury

Aj keď od smrti Freddieho Mercuryho uplynulo už vyše 30 rokov, niektoré veci z jeho života nepoznali ani skalní fanúšikovia. Napríklad to, že spevák legendárnej skupiny Queen bol ako dieťa vášnivým filatelistom. Jedinečnú zbierku jeho známok získalo Poštové múzeum v Londýne, ktoré ju po prvý raz sprístupní 13. júla. Výstava je súčasťou osláv 50. výročia hnutia Pride v Británii, teda podujatia komunity LGBTI.

14.06.2022 14:00
freddie mercury Foto:
Freddie Mercury zbieral známky a jeho filatelistický album prvý raz vystavia v múzeu.
debata

Ako na portáli Poštového múzea vysvetlil jeho hlavný archivár Gavin McGuffie, slávny hudobník – ešte pod menom Farrokh Bulsara – strávil detstvo na východoafrickom ostrove Zanzibar, kde jeho otec Bomi pracoval pre britskú koloniálnu správu.

„Bol to zrejme jeho záujem o poštové známky, čo Freddieho inšpirovalo k tomu, aby ich zbieral. Predpokladá sa, že svoju zbierku si vytvoril vo veku deväť až dvanásť rokov,“ uviedol McGuffie. Freddieho známky pochádzajú z celého sveta, najmä z územia Britského spoločenstva národov, no nájde sa medzi nimi aj veľa exemplárov z východnej Európy.

Album Freddieho Mercuryho prvý raz vystavia v... Foto: Rob Stothard / The Postal Museum
freddie mercury Album Freddieho Mercuryho prvý raz vystavia v múzeu.

„Skutočný význam tejto zbierky nespočíva v samotných známkach, ale v jej veľkej historickej hodnote a v spojení s jedným z najväčších svetových umelcov. Ako popové rekvizity a kultúrny odkaz je zbierka Freddieho Mercuryho neoceniteľná,“ dodal archivár.

Bohemian Rhapsody Queen Čítajte viac Recenzia: Mercury ako citlivá duša aj nespútaný hurikán

Pozoruhodný je spôsob, ako Freddie známky usporiadal. Na niektorých stranách albumu poštové pečiatky zoradil napríklad podľa farby, veľkosti či typu. Na iných miestach zase tvoria rovnomerné vzorce, prípadne písmená abecedy. Je vidno, že Freddiemu sa páčil najmä vzhľad známok, a ak nenašiel takú, čo mala správny tvar alebo vhodnú farebnú pečiatku, radšej ponechal prázdne miesto.

Zbierka známok vznikala počas hudobníkovho... Foto: Freddie Mercury’s Stamp Album/The Postal Museum
Freddieho znamky 2 Zbierka známok vznikala počas hudobníkovho detstva.

Album, ktorý má 54 strán, tak odráža i jeho výtvarný talent a estetické cítenie, keďže je známe, že pekne kreslil a v Londýne neskôr študoval grafický dizajn, kým ho nadobro nezlákala rocková hudba.

Bomi Bulsara sa po synovej smrti rozhodol svoju i jeho zbierku známok vydražiť. Predchodca Poštového múzea Freddieho album kúpil v decembri 1993, pričom peniaze z jeho predaja venoval charitatívnej organizácii bojujúcej proti ochoreniu AIDS, na ktorého následky v novembri 1991 skonal aj Mercury. Jeho zbierku známok medzitým vystavovali na niekoľkých miestach vo svete vrátane Prahy.

13-queen-profimedia-4X mensie Čítajte viac Queen mali božieho posla so štyrmi oktávami

Kurátorka Poštového múzea Georgina Tomlinsonová vyjadrila radosť, že album so známkami môžu verejne sprístupniť ako pripomienku histórie hnutia Pride, lebo Freddie svoju bisexuálnu orientáciu netajil.

„Album je prekvapujúcim pohľadom do raného života muža, ktorého si celý svet pamätá pre jeho neuveriteľné hudobné schopnosti a vystupovanie na pódiu,“ zdôvodnila kurátorka. Freddieho zbierku si návštevníci múzea budú môcť pozrieť až do konca októbra.

Mnohí fanúšikovia netušili, že Freddie Mercury... Foto: Freddie Mercury’s Stamp Album/The Postal Museum
Freddieho znamky 1 Mnohí fanúšikovia netušili, že Freddie Mercury v detstve zbieral známky.

Zaujímavé je, že na poštové známky sa pred dvoma rokmi dostala i samotná skupina Queen. Pri príležitosti 50. výročia jej založenia britská Kráľovská pošta (Royal Mail) vydala 13 známok, na ktorých boli niektoré albumy kapely a scény zo živých vystúpení.

Nechýbala ani snímka Mercuryho z koncertu na londýnskom štadióne Wembley v roku 1986 alebo gitaristu Briana Maya z podujatia v Budapešti.

„Niekedy je zvláštne zobudiť sa a uvedomiť si pozíciu, v ktorej sa teraz nachádzame – stali sme sa národnou inštitúciou,“ reagoval na túto nevšednú poctu May.

Queen boli len treťou rockovou skupinou, ktorej sa dostalo takej cti. Predtým sa na britských známkach objavila skupina Beatles (v roku 2007) a Pink Floyd (2016). V januári tohto roka si takto kráľovská pošta uctila aj kapelu Rolling Stones, ktorá oslavujú 60. výročie vzniku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zbierka #Freddie Mercury #známky #Queen #poštová známka