Súčasťou novej expozície Múzea Spiša je aj 3D mapa

Múzeum Spiša v Spišskej Novej Vsi odhalí svojim návštevníkom prvú časť novej expozície Príroda Spiša. Jej súčasťou sú aj interaktívne prvky, ktoré sa múzeu podarilo zrealizovať vďaka finančnej podpore Košického samosprávneho kraja (KSK) v rámci internej výzvy Tradície inšpirujú inovácie.

30.06.2022 12:00
Spišské múzeum, Provinčný dom Foto: ,
Provinčný dom, sídlo Spišského múzea.
debata

„Naše múzeum prešlo v rokoch 2015 2016 roz­siahlou rekonštrukciou, čo znamenalo aj zrušenie pôvodných a zároveň prípravu nových expozícií. Vlani sme úspešne ukončili inštaláciu expozície História Spiša a tento rok pokračujeme Prírodou Spiša,“ uviedla riaditeľka múzea Zuzana Krempaská.

Prvé miestnosti novej expozície podľa nej prekvapia návštevníkov témou, obsahom aj výtvarným riešením. Prírodovedná expozícia sa začína netradične – prezentáciou histórie múzejníctva na Spiši a prvého Paltzmannovho múzea v Spišskej Novej Vsi.

Inštalácia originálnych zbierok rodiny Csákyovcov umožňuje nahliadnuť do ich kaštieľa v Hodkovciach. Poznatky o múzeách a osobnostiach prírodovedy a múzejníctva Spiša získajú návštevníci vďaka obsahu multimediálneho infokiosku.

„Druhá miestnosť predstavuje naše prvé unikátne prírodovedné zbierky a rôznorodosť zbierkových fondov, ktoré sú prezentované ako kabinet prírodnín z geologických, paleontologických, botanických a zoologických zbierok,“ doplnila riaditeľka s tým, že tretia miestnosť tvorí interaktívny vstup do hlavnej časti expozície a návštevníkovi predstavuje Spiš a jeho geomorfologické celky. Dominantným prvkom je práve interaktívna 3D mapa Spiša.

„Našim cieľom je, aby krajské kultúrne zariadenia kráčali s dobou a exponáty neboli iba za sklenenými vitrínami. Inovatívne novinky, ktoré v nich pribúdajú, majú upútať pozornosť návštevníka. Verím, že novinku v Múzeu Spiša ocenia návštevníci aj školáci,“ skonštatoval predseda KSK Rastislav Trnka.

Projekt Príroda Spiša I z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia vo výške takmer 56.000 eur, KSK sa na realizácii podieľal spolufinancovaním na úrovni približne 14.000 eur. Kraj tiež poskytol dotáciu 45.000 eur na doplnenie interaktívnej mapy Spiša

debata chyba
Viac na túto tému: #múzeum #expozícia #Múzeum Spiša