Peter Roller objavuje na rozhraní tmy

Tajomstvá mýtov, ozveny starých kultúr, ale aj neveľmi dávnej minulosti. Aj to sú svety, s ktorými sa vo svojej tvorbe nápadito pohráva sochár Peter Roller.

03.07.2012 16:00
peter roller, vystava, dielo Foto: ,
Peter Roller vystavuje výber z najnovšej tvorby pod názvom Na rozhraní tmy.
debata

Pred rokom zaplnil svojimi dielami všetky výstavné priestory Turčianskej galérie v Martine, teraz mu ,,vystačila" sala terrena v bratislavskom Pálffyho paláci, v ktorej vznikla nová Galérii Statua. Výber z najnovšej tvorby predstavuje pod názvom Na rozhraní tmy.

„Myšlienka otvoriť novú galériu vznikla len pred mesiacom. Pri výbere sme vychádzali z prác, ktoré mal Peter Roller doma. Vždy tvorí v sériách, takže pre aktuálnu výstavu zvolil výbery z cyklov Relikty, Orient a Ves-mír,“ povedala kurátorka Xénia Lettrichová. Ako dramaturgička novootvorenej galérie sa rozhodla – aj vzhľadom na priestory – zamerať na sochy, objekty a priestorové inštalácie.

„Toto je lietajúci koberec. Všimnite si dolu tie nožičky, naznačujú, že sa vznáša,“ vysvetlil Peter Roller pred objektom na čelnej stene, ktorý uvádza cykly Orient a Ves-mír. ,,Na orientálnej architektúre je všetko zvonku aj zvnútra popísané alebo ozdobené ornamentmi. Trpezlivosť tvorcov bola obdivuhodná. Výškové objekty sú ako minarety, niektoré zas ako kába, štvorhranná budova na nádvorí veľkej mešity v Mekke, ktorá má čarovný roh," pokračoval vo výklade vynikajúci slovenský sochár.

Plastické objekty sú dôkladne vyzdobené geometrickými ornamentmi. Z čierneho podkladu vystupujú červené a biele línie, vytvárajúce magické obrazce. Neveľmi odlišnými farebnými i geometrickými štruktúrami – nie však v priestore, ale na neveľkej ploche – zaznamenáva Peter Roller stopy vlastnej pamäti v cykle Ves-mír. Názvy ako Štefánka, Baťa, Palener či Fajka odkazujú na rôzne miesta Bratislavy.

„Ako deti nás fascinovala orientálna architektúra synagógy na Rybnom námestí, druhá bola neďaleko tejto galérie. Napadlo mi, že na výstavu začlením Bratislavu ako môj Ves-mír. Mnohé z bratislavských miest už neexistujú, pripomínajú ich už len názvy. Darmo by ste však hľadali logické motívy, jednotlivé diela z cyklu Ves-mír sú ako súhvezdia letiace v kozme,“ pokračoval invenčný výtvarník.

Cyklus Relikty je spomienkou z iných priečinkov autorovej pamäti. „Našiel som staré kresby zo 60.¤rokov, ktoré som väčšinou nestihol zrealizovať. Skúsil som urobiť jednu, dve plastiky a tak ma to zaujalo, že som urobil celý cyklus,“ uviedol Peter Roller.

Zaujala ho aj hravosť celého projektu, ktorý na prvý pohľad pripomína detskú stavebnicu. Základom je niekoľko modulov, ktorých ,,konštrukcie" skladá na kruhových piedestáloch. Jeho Relikty vyvolávajú predstavy dávnovekých modiel, náboženských symbolov či záhadných stôp kultúr, ktoré zasypal prach zabudnutia.

„Peter Roller ma blízko ku geometrickej abstrakcii. Ale na rozdiel od tej bezobsahovej sú jeho diela plné obsahu, mýtov, podtónov. Celá výstava je riešená ako jeho pamäť zapísaná v priestore a ploche,“ dodala Xénia Lettrichová.

Výstava Na rozhraní tmy, predstavujúca výber z najnovšej tvorby Petra Rollera, bude v novootvorenej Galérii Statua na Zámockej¤7 v Bratislave do 24. júla.

debata chyba