Slovenský Lomidrevo súťaží o titul najkrajšej známky Európy. Páči sa vám?

Nová poštová známka s názvom Lomidrevo od výtvarníka Martina Kellenbergera reprezentuje Slovensko v sérii EUROPA 2022: Príbehy a mýty a bojuje o titul najkrajšej známky Európy.

06.07.2022 17:21
Lomidrevo Foto:
Známka s motívom Lomidreva od výtvarníka Martina Kellenbergera.
debata

Príbeh s názvom Lomidrevo alebo Valibuk bol súčasťou prvého zväzku knihy Prostonárodné obyčaje, povery a hry slovenské od spisovateľa Pavla Dobšinského z roku 1880. Ján Francisci-Rimavský, ktorý sa významne pričinil o zber slovenských povestí a rozprávok, videl v postave Lomidreva „zidealizované indivíduum Slovenska“.

Lomidrevo predstavuje slovenskú verziu príbehov o putujúcich hrdinoch obdarených bohmi alebo inými nadprirodzenými bytosťami nadľudskou fyzickou silou. Objavuje sa v typickej rozprávkovej ríši princezien a drakov so šťastným koncom a reprezentuje slovenský stereotyp pastiera putujúceho dedinami s valaškou a budzogáňom v ruke.

Veľkú retrospektívnu výstavu maliara a...
Vesmírna štatistika Martina Kellenbergera.
+6Vesmírna štatistika Martina Kellenbergera.

Martin Kellenberger je dlhoročným spolupracovníkom denníka Pravda. Svojimi ilustráciami prispel do niekoľkých špeciálnych príloh a projektov, navyše každoročne gestoruje detskú výtvarnú súťaž Moje najkrajšie Vianoce.

Motív Lomidreva bol vybraný vopred, Kellenberger ho následne interpretoval po svojom. „Nechcel som, aby bol len junákom, čo láme stromy. Urobil som to teda trochu sofistikovane – v rukách síce drží stromy, ale vystrúhal z nich gitaru a hudbu, čím povýšil fyzicky aj intelektuálne.“

Martin Kellenberger. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Martin Kellenberger. Martin Kellenberger.

Slovenské rozprávky a povesti sú výtvarníkovi blízke. „Ilustroval som napríklad knihy Chcete vidieť zlatú Bratislavu? od Štefana Moravčíka či Kráľ Matej pod Manínom od Štefana Meliša. Naposledy som výtvarne spolupracoval na knihe Slovenské povesti plné tajomných bytostí, v ktorej sa nachádzajú vodníci, čerti, draci či vlkolak.“

Za slovenskú známku Lomidrevo v nominálnej hodnote 1,50 eur môžete hlasovať na odkaze posteurop.org/e­uropa2022 do 9. septembra. Na stránke sa tiež nachádzajú informácie o daných rozprávkových motívoch jednotlivých známok. Víťazi súťaže budú vyhlásení v írskom Dubline v októbri 2022 na valnom zhromaždení PostEurop.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #súťaž #známka #Martin Kellenberger