Sklársky dizajnér Patrik Illo: Bez plynu to nejde ani v sklárni

Tento rok je Medzinárodným rokom skla. Sklári ho však prežívajú aj s obavami. Porozprával nám o tom výtvarník Patrik Illo, ktorý je hlavným dizajnérom sklární Rona v Lednických Rovniach.

07.07.2022 14:00
RONA Lednické Rovne, Patrik Illo, dizajnér Foto: ,
Patrik Illo: Dizajnér pretavuje obrazy svojej mysle do skla.
debata

Lednické Rovne sú Mekkou slovenského sklárstva – je tam tento rok rušnejšie? Ste tam aj vy častejšie?

S Lednickými Rovňami a s tunajšou sklárňou som spojený celý svoj profesionálny život a nielen to, vyštudoval som tam strednú školu, realizoval semestrálne práce počas vysokej školy. Takže, je to už 35 rokov, čo tam pravidelne chodím. Skláreň Rona je jednou z najvýznamnejších sklárni v Európe, a v niektorých parametroch je to svetová špička. Tento rok skláreň oslavuje 130. výročie založenia, takže pripravujeme viacero aktivít.

Prvá zo všetkých váz - autorská kolekcia Foto: Lukáš Moravský
illo Prvá zo všetkých váz - autorská kolekcia

Dotýka sa aj ich energetická kríza? Závratne stúpli ceny plynu a keďže sklárske pece majú obrovskú spotrebu plynu, iste sa situácia dotkne aj ich. Napríklad šéf sklární Ajeto už avizoval, že im spôsobí existenčné problémy, ohrozí splnenie kontraktov. Týka sa to aj vás osobne? Cítite podobné obavy?

Doba je naozaj veľmi zložitá, a aj keď sa sklárni momentálne darí, nervozita, ako sa to všetko vyvinie je veľká. Výroba skla je energeticky extrémne náročná a bez plynu to momentálne nie je možné.

Kolekcia kalichov s dekorom pre Rona a.s.
Prvá zo všetkých váz - autorská kolekcia
+7Svadobné kalichy- autorská kolekcia

Je u nás sklo drahé? Dá sa očakávať, že tiež zdražie?

Sklárne musia reagovať na zvyšujúce sa náklady na energiu a materiál. Výrobky zdražujú. Uidíme, kde to skončí.

Nie sú ohrozené aj podujatia k Medzinárodnému roku skla? Ktoré bude vrcholné?

Každé dva až tri roky sa v sklárni Rona konajú Medzinárodné sklárske sympóziá, na ktoré pozývame umelcov a dizajnérov z celého sveta. Od 5. do 11. septembra bude ďalší ročník, na ktorý sme pozvali umelcov z USA, Švédska, Nórska, Izraela, Portugalska, Lotyšska, Poľska, Českej republiky a samozrejme zo Slovenska. Zatiaľ ideme s prípravami podľa plánu.

sklár Patrik Illo Čítajte viac Patrik Illo: Sklo dokáže prekvapovať

V Česku už pred troma rokmi prišli v Libereckom kraji, kolíske sklárstva, s projektom Crystal Valley čiže Krištáľového údolia. Turistom tu sklárske podniky aj menší výrobcovia ukazujú výrobu skla, majú špecializované múzeá na sklo a bižutériu, robia sklárske sympóziá, v Kunraticiach u Cvikova majú Sklenenú záhradu. A čo u nás?

Práve počas sympózia vznikne niekoľko monumentálnych exteriérových objektov. Ten najrozsiahlejší vytvorí významná islandsko-nórska umelkyňa Æsa Björk. Jej dielo bude umiestnené v areáli parku v Lednických Rovniach. Postupne by sme chceli vytvoriť viacero takýchto sklených objektov, ktoré by realizovali umelci z celého sveta, ale zostali by u nás.

Patrik Illo a jeho dizajnové sklo. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Patrik Illo,výtvarník Patrik Illo a jeho dizajnové sklo.

Myslí niekto aj na staré sklo? Zbierate ho napríklad aj vy?

Tento rok som dokončili jeden veľký projekt, na ktorom som spolupracoval s mojim bratom Michalom. Vytvorili sme dve exteriérové diela: sklenené vitríny s exponátmi, ktoré sme vyzbierali od miestnych ľudí v meste Poltár a v Katarínskej Huti. Je to pocta sklárskej tradícii v Novohrade a ľuďom, ktorí túto tradíciu dlhé desaťročia budovali. Aj napriek nepriaznivej situácii sa ju aj dnes snažia udržať. Sú to multimediálne diela z darovaných sklenených predmetov, ale aj z ľudských príbehov, spomienok a emócii.

Je sklo pre vás stále najvhodnejším materiálom? Nevymeníte ho, keď bude jeho výroba veľmi drahá?

Sklo je materiál, s ktorým pracujem najčastejšie, predovšetkým vo svojej dizajnérskej tvorbe. Hoci som vyštudoval sklársky ateliér na VŠVU v Bratislave, už na škole som pracoval aj s inými materiálmi. Dva roky som študoval na katedre maľby a zahraničnú stáž som absolvoval v anglickom New Castle v sochárskom ateliéri.

Patrik Illo so svojím umením na archívnom zábere. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
sklár Patrik Illo Patrik Illo so svojím umením na archívnom zábere.

Počas medzinárodného roka skla je aj mnoho sklárskych výstav. Vystavovali ste v tandeme s českým výtvarníkom Petrom Stanickým, ktorý je jedným z najzaujímavejších súčasných českých sklárskych umelcov s vynikajúcou medzinárodnou reputáciou a vedie aj Ateliér skla na UTB v Zlíne. Obaja učíte mladých sklárov. Ako sa učí sklársky dizajn a aké sú aktuálne trendy?

V súčasnosti je situácia so sklom na Slovensku o niečo zložitejšia ako v minulosti. Existujú u nás len dve funkčné sklárne, v Lednických Rovniach a v Katarínskej Huti, takže absolventi to majú s uplatnením o niečo ťažšie ako to bolo v minulosti. Ale majú otvorený svet. Snažíme sa ich pripraviť tak, aby sa mohli uplatniť kdekoľvek.

Patrik Illo Viac-menej Čítajte viac Dizajn dáva mantinely, voľná tvorba nie

Uvidíme v roku skla aj práce vašich študentov?

S kolegami a študentami ateliéru Sklo na VŠVU máme naplánované viaceré výstavy: Ateliérovú výstavu v Galérii Médium v Bratislave a prezentáciu spolu s Ateliérom keramiky na pražskom Designbloku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Patrik Illo #Lednické Rovne #sklárstvo