Dušan Junek: Kultúrne radosti leta sú príjemnejšie, lenivejšie

"Radosť je jeden z mála účinných liekov, ktorý si môžeme naordinovať bez lekára, sami," hovorí legenda slovenského grafického dizajnu Dušan Junek.

05.07.2012 15:00
Dušan Junek (67), grafický dizajnér, pedagóg,... Foto:
Dušan Junek grafický dizajnér, pedagóg, publicista a autor kultúrnych projektov, predstavuje netradičnú retrospektívu v bratislavskom Satelite.
debata

"A k letu patria radosti. V mojom prípade sa striedajú s prácou, ak Boh dá – tvorivou. Kultúrne radosti sú súčasťou môjho života, ale v lete dostávajú iný rozmer, majú iné chute. Príjemnejšie, lenivejšie.

Za normálnych okolností by tohoročné leto bolo pre mňa bienálové – desaťročia úzko spojené s medzinárodným Bienále grafického designu v Brne. Vo svete renomované podujatie, bohužiaľ, v posledných rokoch podľahlo mánii nie vydarených ,,inovácií" a ustavične sa meniaca koncepcia odradila už veľa jeho fanúšikov. Na čo sa z jeho torza teším, je výstava Ad Infinitum skvelej Květy Pacovskej, svetoznámej českej výtvarníčky. Jej tvorba je v kontexte Bienále paradoxne príkladom skvelého experimentu, ktorý je potrebný, zmysluplný a autentický. Som tiež plný letného očakávania, aké bude jesenné Trienále plagátu Trnava 2012. Tiež medzinárodné, tiež renomované. Verím, že šťastnejšie ako Brno.

Inak celoživotne milujem krátke žánre – vo všetkých oblastiach. Súkromne som si z nich urobil samostatnú kultúrnu kategóriu. Do nej patria aj knižky, ktoré som opäť vytiahol. Pre mňa radostný letný balzam na dušu: Karel Čapek Ratolest a vavřín – drobné, o to úžasnejšie ľudské podobizne známych aj menej známych napísané s takou osobnou zaujatosťou majstrovským jazykom a skvelým nadsadením, že stierajú priepasť 80 – 90 rokov od svojho vzniku. Výborná je kniha Karla Hvížďalu Restaurování slov – jeho eseje sú prísnou a presnou sondou do života súčasnej českej spoločnosti, ktorá je v mnohom tak nápadne podobná tej našej… A z domácich vôd: navonok útla knižka O stručnosti od Kornela Földváriho, ale myšlienkami a názormi prebohatá. Je to földváriovská sonda do našej kultúry, kde väčšinou päťvetové recenzie sú presné ako direkt, pri ktorom sa aj zasiahnutí zasmejú (ak sú trošku inteligentní), s akým humorom bolo K.O. zasadené.

Radosť ako liek je naozaj univerzálny, ale aj výsostne individuálny. Želám každému letné radosti podľa vlastného, najlepšieho lieku. Príjemnú letnú terapiu, priatelia! Podľa možnosti kultúrnu."

debata chyba