Michalovská galéria prezentuje umenie proti vojne

Michalovská mestská galéria Zlatý býk sprístupní v utorok (12. júla) výstavu Umením proti vojne. Vystavené diela vznikli v rámci medzinárodného výtvarného plenéra, ktorého realizácia bola reakciou na vojnu na Ukrajine.

12.07.2022 13:00
Mestská galéria Zlatý býk Foto:
Mestská galéria Zlatý býk v Michalovciach.
debata

Garantom plenéra bol michalovský výtvarný pedagóg Miroslav Capovčák, konal sa v Rokytove pri Humennom.

„Výtvarník sám vo svojej rodnej obci prichýlil odídencov z Ukrajiny. Dvaja z nich boli jeho priateľmi, ktorých poznal ako účastník početných plenérov na vtedy ešte pokojnej Ukrajine,“ priblížilo mestské kultúrne stredisko s tým, že na podujatí sa zúčastnili ešte ďalší dvaja ukrajinskí umelci. Plenér mal podľa organizátorov nielen charitatívny, ale aj terapeutický rozmer.

Michalovce Čítajte viac Michalovce a Sátoraljaújhely pripravujú 2 projekty, zo Zlatého Býka bude galéria

Vzniknuté diela rôznych techník a štýlov predstavujú realitu i abstrakciu krajiny, ktorá umelcov obklopovala, architektúru miest, ktoré navštívili, nechýbajú medzi nimi portréty či sakrálne námety. V nich sa podľa MsKS odráža „tak potrebná nádej na ukončenie konfliktu“.

Výstavu, ktorej vernisáž sa v galérii Zlatý býk uskutoční v utorok o 17. h, pripravilo MsKS v spolupráci s občianskym združením Prameň 2006.

debata chyba
Viac na túto tému: #Michalovce #galéria #výstava