V Škótsku objavili skrytý autoportrét Van Gogha

Vďaka röntgenu sa expertom podarilo objaviť autoportrét Vincenta Van Gogha, ktorý sa skrýval pod jeho dielom s názvom Hlava sedliackej ženy.

14.07.2022 12:19
Van Gogh Foto:
Kurátorka Frances Fowleová pri Van Goghovom obraze Hlava sedliackej ženy.
debata

V škótskej Národnej galérii sa tamojším vedcom podaril skutočne unikátny objav. Keď zröntgenovali obraz Vincenta Van Gogha s názvom Hlava sedliackej ženy z roku 1885, ktorý mal byť súčasťou výstavy A Taste for Impressionism (Chuť impresionizmu), zistili, že sa pod ním nachádza skrytá maľba.

„Keď sme uvideli röntgenovú snímku po prvýkrát, boli sme, samozrejme, veľmi nadšení,“ povedala Lesley Stevensonová, konzervátorka galérie. „Ide o významný objav, pretože dopĺňa to, čo už vieme o Van Goghovom živote.“

Van Gogh často maľoval na už predtým použité plátna, aby tak ušetril peniaze.

„Momenty, ako tento, sú extrémne vzácne. Objavili sme neznáme dielo Vincenta Van Gogha, jedného z najvýznamnejších a najpopulárnejších umelcov na svete,“ uviedla kurátorka francúzskeho umenia v Národnej galérii Škótska Frances Fowleová.

Na plátne je zobrazená žena pochádzajúca z mestečka Nuenen nachádzajúceho sa na juhu Holandska. Ide o miesto, kde žil Van Gogh dva roky.

Röntgenová snímka skrytého autoportrétu... Foto: Národná galéria Škótska
Van Gogh Röntgenová snímka skrytého autoportrétu Vincenta Van Gogha.

Asi 15 rokov po jeho smrti sa Hlava sedliackej ženy dostala na výstavu v amsterdamskom múzeu Stedelijk. Odborníci predpokladajú, že približne v tomto čase prilepili obraz na kartón ešte predtým, než ho zarámovali.

V roku 1923 získala dielo Evelyn St. Croix Flemingová, ktorej syn Ian sa neskôr stal tvorcom legendárneho Jamesa Bonda. V roku 1951 sa obraz dostal do Škótska, kde sa stal súčasťou zbierky Alexandra a Rosalindy Maitlandových.

Hlava sedliackej ženy sa napokon dostala do kolekcie Národnej galérie Škótska v roku 1960 ako dar od prominentného právnika z Edinburghu.

Van Goghov obraz Čítajte viac Obraz parížskej ulice od Vincenta van Gogha vystavia prvý raz po vyše sto rokoch

Odborníci predpokladajú, že skrytý autoportrét namaľoval Van Gogh po tom, ako sa presťahoval do Paríža, kde ho významne ovplyvnila tvorba francúzskych impresionistov.

Pracovníci galérie plánujú odkryť autoportrét, musia byť však extrémne opatrní, keďže sa nachádza pod vrstvou kartónu a lepidla. Preto sa snažia prísť na spôsob, ktorý by nepoškodil Hlavu sedliackej ženy.

Návštevníci, ktorí sa rozhodnú prísť na výstavu Chuť impresionizmu prebiehajúcej od 30. júla do 13. novembra, si budú môcť pozrieť röntgenovú snímku v špeciálnom vysvietenom boxe.

„Aký úžasný darček pre Škótsko, ktorý bude navždy v starostlivosti Národnej galérie. Sme veľmi nadšení, že môžeme ukázať tento vzrušujúci objav v rámci našej letnej výstavy Chuť impresionizmu, kde bude röntgenová snímka autoportrétu dostupná k videniu pre všetkých,“ oznámila Fowleová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #galéria #múzeum #umenie #Vincent van Gogh