Aktivisti protestujú v galériách: Umenie deti nenakŕmi

Majú vzácne obrazy spojitosť s klimatickými zmenami? Britskí aktivisti, ktorí bojujú za záchranu našej planéty, sa ich rozhodli využiť v rámci kampane Just Stop Oil (Zastavte ropu). Zamerali sa na prestížne galérie v Londýne, Glasgowe či v Manchestri. Prilepili sa tam na rámy diel známych majstrov, akými boli Vincent van Gogh, Giampietrino, William Turner či Horatio McCulloch. Ak išlo o krajinky, prekryli ich upravenými maľbami upozorňujúcimi na ochranu životného prostredia.

15.07.2022 06:00
Mladi aktivisti pri obraze Voz so senom v... Foto:
Mladí britskí aktivisti pri obraze Voz so senom v Národnej galérii v Londýne. Maľbu prekryli upravenou verziou so scenériou zdevastovanej krajiny.
debata (1)

Podporovatelia kampane sú presvedčení, že sa globálnemu otepľovaniu a ďalším ekologickým problémom nevenuje dostatočná pozornosť. Aby to zmenili, volia si radikálnejšie spôsoby protestu v duchu občianskej neposlušnosti, ktoré občas hraničia s nezákonnými prostriedkami.

Aktivisti z Just Stop Oil chcú obmedziť najmä spotrebu fosílnych palív – ropy, uhlia a zemného plynu. Pred pár dňami preto pripravili až päť protestov v najväčších britských mestách.

Spustošená krajinka

Dvaja podporovatelia kampane sa objavili v Národnej galérii v Londýne pri maľbe významného anglického umelca Johna Constablea (1776 – 1837) s názvom The Hay Wain (Voz so senom). Na obraze z roku 1821, ktorý sa považuje za jeho najslávnejšie dielo, vidno idylickú krajinu s mlynom, riečkou, stromami a lúkou.

Aktivisti ju však prekryli scenériou zničeného vidieka – všade špina, rieka a stromy vyschli, pribudla cesta a komíny, na oblohe lietadlá, pred mlynom vrak auta a voz namiesto sena vezie vyradenú práčku. Obaja protestujúci sa potom prilepili k rámu obrazu.

„Som tu, lebo naša vláda plánuje v najbližších rokoch udeliť licenciu 40 novým ropným a plynárenským projektom v Spojenom kráľovstve. To z nej robí spoluvinníka za smerovanie sveta k neudržateľnej klíme a za smrť miliárd ľudí v nadchádzajúcich desaťročiach,“ uviedla jedna z aktivistiek, 23-ročná študentka Hannah Huntová.

Ťažba ropy podľa nej povedie k obrovskej neúrode, takže ľudia budú bojovať o jedlo. „Na ráme tohto obrazu je lepidlo, ale na rukách našej vlády krv,“ dodala.

Skalp v muzeu karla maya Čítajte viac Múzeum Karla Maya prišlo o skalp

Eben Lazarus, ktorý bol s ňou, upozornil, že pôvodnú maľbu nahradili „prepracovanou“ verziou, aby ukázali, ako naša závislosť od fosílnych palív negatívne vplýva na krajinu. „Obraz je dôležitou súčasťou nášho dedičstva, no nie je dôležitejší ako 3,5 miliardy mužov, žien a detí, ktoré už teraz ohrozuje klimatická kríza,“ zdôvodnil študent.

Ďalší piati aktivisti podobne protestovali v Kráľovskej akadémii umení v Londýne, kde si vybrali obraz Posledná večera od talianskeho maliara Giampietrina, ktorý bol zrejme žiakom Leonarda da Vinci a kopíroval viaceré jeho diela.

JS D1A4985 Čítajte viac Aj umelci zohľadňujú ekológiu

Život je viac ako obraz

Do akcie v akadémii sa zapojila i 47-ročná bývalá učiteľka Lucy Porterová. Médiám vysvetlila, že protesty v umeleckých inštitúciách budú pokračovať, až kým vláda nezastaví plány na udelenie spomenutých licencií.

Jessica Agarová, 21-ročná študentka umenia dokonca vyzvala, aby kampaň podporili aj samotné galérie. Ak totiž podľa nej veria, že umenie dokáže zmeniť svet, tak by mali zatvoriť svoje priestory, aby vládu donútili zmeniť environmentálnu politiku.

„Žiadny obraz nemá väčšiu cenu ako život môjho šesťmesačného synovca. Nijaká socha nemôže nakŕmiť deti, ktoré hladujú, pretože im extrémna horúčava zničila úrodu potravín. Zdravotné sestry nestoja v radoch do galérií, ale pred potravinovými bankami,“ zdôraznila Agarová.

Zábery z protestnej akcie podporovateľov kampane Just Stop Oil v Kráľovskej akadémii umení v Londýne.

Navzdory tomu, že si protestné akcie vyžiadali zásah bezpečnostných zložiek a prípadné obmedzenia pre návštevníkov galérií, polícia účastníkov väčšinou prepustí, lebo výtvarné diela – okrem toho, že si prilepili ruky k ich rámom – nijako nepoškodili. No hoci niektoré prípady skončia na súde, podporovatelia kampane odmietajú poľaviť.

„V posledných rokoch dosahovali vládne dotácie na výrobu a spotrebu fosílnych palív až 12 miliárd libier ročne, čo znamená 230 miliónov každý týždeň,“ približujú britskí aktivisti na internetovom portáli Just Stop Oil. Pripomínajú, že ak sa situácia rýchlo nezmení, výsledkom bude klimatický a spoločenský kolaps.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #galéria #kampaň #aktivisti #obrazy #výtvarné umenie #ekológia #globálne otepľovanie #klimatické zmeny #ochrana životného prostredia #ekologickí aktivisti #klimatickí aktivisti