Obnova prvého slovenského gymnázia v Revúcej sa môže začať

Projekt interaktívneho múzea, ktoré má vzniknúť v budove Prvého slovenského gymnázia v Revúcej, už má všetky povolenia potrebné na obnovu národnej kultúrnej pamiatky. Nezisková organizácia Litterra, ktorá bude prevádzkovateľom kultúrno-vzdelávacej inštitúcie, vyhlásila súťaž na rekonštrukciu budovy, nové múzeum by pre verejnosť mohli otvoriť na budúci rok.

15.07.2022 17:00
múzeum, revúca, slovenské gymnázium, Foto: ,
Múzeum Prvého slovenského gymnázia v Revúcej na archívnej snímke.
debata

„Všetky veci sú už pripravené. Máme právoplatné rozhodnutia, schválené zámery aj projektovú dokumentáciu. Celý priebeh prípravy sme konzultovali s pamiatkovým úradom,“ uviedol riaditeľ organizácie Jozef Balužinský.

Ako dodal, po úspešnom vysúťažení dodávateľa a podpísaní zmluvy tak budú môcť bezodkladne pristúpiť k realizácii samotnej rekonštrukcie.

Nezisková organizácia Litterra vyhlásila výzvu na predkladanie ponúk, ktorá sa v rámci projektu premeny Prvého slovenského gymnázia v Revúcej týka stavebných prác. Predpokladaná hodnota zákazky je viac ako dva milióny eur a ponuky je možné predkladať do 2. augusta.

Ako priblížil riaditeľ organizácie, v najbližšom období vyhlásia i druhú súťaž, ktorá bude zahŕňať interiérové a expozičné vybavenie.

Revúca, gymnázium Čítajte viac Prvé slovenské literárne gymnázium sa presťahuje

Projekt nového múzea v priestoroch historickej budovy mali podľa prvotného zámeru dokončiť a verejnosti predstaviť tento rok. Jeho meškanie spôsobila pandémia koronavírusu, ktorá ovplyvnila schvaľovacie procesy i problém s vlhnutím stavby.

Otvorenie múzea sa tak posunulo na rok 2023 a podľa Balužinského je termín stále možné dodržať, závisieť to bude od výsledku verejného obstarávania.

„Dúfam, že všetok ten čas, ktorý sme stratili pri príprave, nám pomôže skrátiť realizačný čas stavebných prác. Čím kvalitnejšie sme spravili prípravu, tým je menšia šanca, že sa pri stavbe budú objavovať nepredvídateľné záležitosti,“ dodal Balužinský.

S myšlienkou zrevitalizovať budovu Prvého slovenského gymnázia v Revúcej prišiel Banskobystrický samosprávny kraj v roku 2020. Plánuje v ňom vytvoriť modernú interaktívnu expozíciu zameranú na propagáciu slova a vzdelávanie širokej verejnosti v oblasti literatúry, divadelníctva, kozmonautiky a mineralógie.

Súčasťou revitalizovaných priestorov by mal byť aj priestor na vytvorenie zázemia pre ľudí z kreatívneho priemyslu.

debata chyba
Viac na túto tému: #múzeum #Revúca #prvé slovenské gymnázium