Vtáky v tŕní? Nie, v drôte. Drotárstvo má opäť krídla

Výstavy drotárskeho umenia bývajú veľmi vtipné. Umelci, ktorí pracujú s týmto materiálom, majú veľké možnosti. Robia šperky, nádoby a môžu si dovoliť aj sochy. Drôt dokáže vyjadriť krásu aj humor. Potvrdzuje to aj výstava Vtáky v drôte – súčasné drotárske umenie, ktorá je v Justiho sieni v Primaciálnom paláci na Primaciálnom námestí v Bratislave.

19.07.2022 08:00
Vtáky v drôte, drotári, drotárstvo Foto:
Drôtený pelikán ulovil rybu - tiež drôtenú. Výstava drotárskeho umenia dokazuje, že aj z takého materiálu možno vytvoriť umelecké diela.
debata

Potrvá do 26. augusta a jej kurátorom je Jozef Šabo. Dokazuje, že drôt má stále inšpiratívne krídla a môže ich mať aj ozajstné – ak sú vtáci vytvorení z drôtu. A toto leto v Bratislave sú.

Operence aj hrady

Drotári (ktorých umenie sa v roku 2019 dostalo aj na svetový Zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO) si opäť vymysleli zaujímavú koncepciu – na výstave v centre mesta sú drôtené vtáky z celého sveta.

Exotické papagáje, chránené hlucháne, ale aj pažravý pelikán. Už zbežný pohľad prezrádza, že nad nimi museli tvorcovia stráviť veľa času. A každý to nedokáže. Okrem konečného formovania diela musia ovládať aj rôzne postupy, ktoré si vyžadujú fortieľ. Napríklad treba ovládať rozklepávanie pružiniek, prišívanie drôtom, ohýbanie materiálu. Výsledok si zaslúži pozornosť, a to nielen kvôli uboleným rukám drotárov, ale aj preto, že to je zážitok.

Vtáky v drôte - výstava drotárskeho umenia

Drotári, ktorých umenie sa v roku 2019 dostalo aj na svetový Zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO, si opäť vymysleli zaujímavú výstavu.

Fotogaléria
+6

Drotárstvo prekvapuje rozmanitosťou štýlov a nápadov. Aké sú napríklad neobyčajné tieto vtáčiky! Čarovným operencom je venovaná prvá časť výstavy a v druhej sa núka širší pohľad na drotárstvo. Je to vlastne prierez tvorby dvoch manželských drotárskych párov. Vystavujú Ďurčatovci a Majerskí, ktorí sa tomuto umeniu venujú už dve desaťročia.

Na výstave sú ich prvé diela i technicky prepracovanejšie objekty – hrady, zámky, sumec, jeleň. Robia však aj rôzne úžitkové predmety. Táto časť výstavy môže byť aj metaforou toho, ako vyzrieva drotár – od začiatočníka po vyzretého umelca s vlastným štýlom.

Juraj Šerík, drotár Čítajte viac Má srdce z drôtu. Najväčšie v Európe

Drotárske páry

„To, ako vytrvalo sa tieto páry venujú drotárstvu a ako ho aktívne prezentujú, vzbudzuje obdiv,“ hovorí Jozef Šabo, ktorý je spolu s nimi aj členom Občianskeho združenia Galéria drôtu.

„Ich drôtovanie sa nezačalo súčasne. Najprv drôtovali len ženy, ale o pár rokov neskôr už drôtovali aj muži – pán Majerský a pán Ďurčat. Na tomto príklade je krásne vidieť, aký je drôt čarovný a neodolateľný materiál. Výstava aj to potvrdzuje.“

fujara, drotárstvo, Čítajte viac Dedičstvo, ktoré si nezaslúži umrieť

Občianske združenie Galéria drôtu zoskupuje umelcov, ktorí tvoria prevažne z drôtu. Snaží sa formou každoročných výstav udržiavať vedomie o drotárstve, jeho histórii, vývoji a približovať cez súčasné diela toto remeslo verejnosti.

Drotári zo združenia pomocou výstav, tvorivých dielní a workshopov pomáhajú aj novým drotárskym talentom. Zapájajú do diania verejnosť. Aj na tejto výstave môžu napríklad návštevníci hlasovať za najkrajšie dielo výstavy. Prví traja autori budú odmenení a bude to ocenenie spoločné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #umenie #drotárstvo #drotári