Fascinujúca maliarka má sto rokov: Príbeh sa vracia do Holíča

Maliarka Oľga Bartošíková je mimoriadny zjav slovenského výtvarného umenia. A to nielen tvorbou, vitalitou – dožíva sa stovky – ale aj doslova: Vždy bola vysoká, štíhla, atraktívna. Mala dramaticky tmavé, až fascinujúce oči, a keď išla po ulici; ateliér mala v Bratislave na Dulovom námestí, človek si ju musel všimnúť. Pôsobila sebavedome, trocha záhadne a priam výtvarne. To všetko, dary od prírody aj cieľavedomosť, jej pomohlo vytvoriť výnimočné dielo, ktoré svedčí o rôznych etapách vývoja slovenského umenia.

23.07.2022 06:00
Maliarske zátišie, 1988 Foto:
Maliarske zátišie, 1988
debata

Oľga Bartošíková pochádza z Holíča, často chodievala aj do blízkej Senice, a tak patrí k pýcham umeleckého Záhoria. Práve tam bude mať až dve rôzne koncipované výstavy (kurátorom je Bohumír Bachratý) k blížiacemu sa jubileu.

Oľga Bartošíková sa narodila 18. augusta 1922 v Holíči a práve tam, na zámku, si môžu návštevníci od 21. júla do 24. augusta pozrieť výstavu pod názvom Obrazy v danom čase. V Záhorskej galérii Jána Mudrocha v Senici zasa pripravujú expozíciu (pod rovnakým názvom a opäť v koncepcii Bohumíra Bachratého), ktorá potrvá od 18. augusta do 18. septembra.

Učil ju Záhorák

Oľga Bartošíková chodila na gymnázium v Skalici a tam získala od učiteľa impulz, aby išla študovať na Akadémiu výtvarných umení do Prahy. Ocitla sa v ateliéri maľby ďalšieho Záhoráka, Jána Želibského, ktorý pochádzal z Jablonového.

V Prahe dostala Bartošíková nielen dobré vzdelanie, ale našla si tam aj lásku. V roku 1951 sa vydala za výtvarného kritika Ľubora Káru, vzápätí sa im narodili dcéry Darina a Elena. (Darina Kárová je známa aj ako zakladateľka Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra.)

Výber diel Oľgy Bartošíkovej

Pozrite si výber diel výtvarníčky Oľgy Bartošíkovej, ktorá tento rok oslavuje 100. jubileum.

Fotogaléria
Plášť kráľovnej, 2010
Maliarske zátišie, 1988
+7Odhrnutý obrúsok II., 1995

V roku 1957 sa Károvci presťahovali z Čiech do Bratislavy a výrazne ovplyvnili slovenskú kultúru. Najmä kunsthistorik Ľubor Kára, ktorý bol aj dlhoročným šéfredaktorom časopisu Výtvarný život, rozprúdil naplno umelecký život na Slovensku.

Bol to veľmi kultivovaný, srdečný človek, ktorý mal kontakty a dobré nápady. On založil napríklad tradíciu vynikajúcich výstav Socha piešťanských parkov, ktoré bývali nielen kultúrnou, ale aj spoločenskou udalosťou.

Kára vedel spájať ľudí a mal smelé vízie. Dalo by sa predpokladať, že maliarke sa muselo pri takom človeku dobre tvoriť, ale Oľga Bartošíková bola veľmi samostatná a sebestačná. Viedol ju talent, vedela, čo má robiť, mala svoj presný program. Na jubilejných výstavách si to návštevník môže priblížiť, spoznať jej postupy a námety. Obrazy sú to na pozeranie, aj na rozmýšľanie a majú magický rozmer.

Sólová hráčka

Oľga Bartošíková už koncom päťdesiatych rokov vstúpila do tvorivej skupiny Štyri, ktorá mala avantgardný program. V tom čase slovenské umenie akcelerovalo a aj ostatné výtvarníčky zo zoskupenia, Jarmila Čihánková, Viera Kraicová a Tamara Klimová, patria k menám, ktoré by mala slovenská kultúrna verejnosť poznať.

Oľga Bartošíková bola však najmä sólová hráčka a išla si za svojimi individuálnymi cieľmi, hoci aj jej sa život skomplikoval. Ľubor Kára, hoci bol žiarivou osobnosťou, bol v normalizácii odstavený a nemohol pokračovať vo svojich projektoch. Keďže však išlo o ľudí, ktorí mali silu a schopnosti, okolnosti ich nezlomili.

Na snímke z vernisáže v Holíči Darina Kárová,... Foto: Mesto Holíč
Oľga Bartošíková Na snímke z vernisáže v Holíči Darina Kárová, Oľga Bartošíková a kurátor výstavy Bohumír Bachratý.

Našli si priestor na prácu a Ľubor Kára, ktorý zomrel v roku 1994, mohol ešte pred smrťou uskutočniť pár projektov a aj sa vrátiť k Soche piešťanských parkov. Oľga Bartošíková pokračovala v maľovaní a dnes si môžeme pozrieť, čo všetko vytvorila.

Výstava má pekný názov Obrazy v danom čase. Áno, obrazy majú svoj čas vzniku, nemenia sa, ale oči, ktoré ich vnímajú, vidia stále viac. Preto bude zaujímavé pozrieť si Bartošíkovú práve teraz, keď sme bohatší aj o jej storočnú životnú skúsenosť. No a priam neuveriteľná je osobná účasť autorky na výstavách. Bola na vernisáži v Holíči a bude aj v Senici, v deň narodenín.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #výtvarné umenie #umenie #Oľga Bartošíková