Ruiny aj usmiaty snehuliak. Na Bratislavskom hrade otvorili výstavu o Mariupoli

Viačeslav Tverdochlib pracoval v Mariupoli ako reportér. Keď ruské vojská napadli Ukrajinu a začali obliehať mesto, vychádzal do ulíc, aby vyfotil tie hrôzy - trosky zbombardovaných domov, zničenú pôrodnicu, divadlo aj univerzitu, rady ľudí čakajúcich na vodu. V meste strávil 23 dní a jeho obrazové svedectvo si teraz možno pozrieť na výstave, ktorú v stredu otvorili na Bratislavskom hrade.

28.07.2022 12:20
Viačeslav Tverdochlib Foto:
Obyvateľka bombardovaného bytu sa chcela pred vojnovým nebezpečenstvom ukrývať za stenou.
debata (10)

Expozícia vyše 40 fotografií má príznačný názov Pozeraj sa! Mariupoľ! V priestore pod čestným nádvorím ju pripravilo SNM – Historické múzeum v spolupráci s Múzeom dejín Ukrajiny počas druhej svetovej vojny. Výstava je bezplatná a potrvá do konca roka.

„To, čo sa stalo v Mariupoli, sa dnes deje v mnohých mestách a obciach na Ukrajine. Výnimočnosť Mariupoľa je v tom, že sa ruskej presile dokázal brániť tak dlho. Aj my sme sledovali odhodlanie obrancov oceliarskeho závodu Azovstaľ,“ uviedol generálny riaditeľ Slovenského národného múzea Branislav Panis. Výstava je podľa neho mementom, že sa podobné hrôzy môžu diať i v Európe 21. storočia.

Výstavu tvorí vyše 40 fotografií z Mariupoľa.
Výstavu tvorí vyše 40 fotografií z Mariupoľa.
+7Výstavu tvorí vyše 40 fotografií z Mariupoľa.

Na záberoch nechýba spomenutá oceliareň ani trosky divadla, pod ktorými zahynulo vyše tristo ľudí.

Formácia Kalush Orchestra z Ukrajiny zvíťazila v pesničkovej súťaži Eurovízia. Čítajte viac Ukrajinci ustúpili, ďalšia Eurovízia bude v Británii

Zaujímavo pôsobia dva odlišné pohľady na hlavnú tepnu mesta, ulicu Prospekt mieru – na jednej snímke ho vidno ešte pred útokom, na druhej spustošený vojnou. Ďalšia fotografia zase akoby tam nepatrila. Ukazuje usmiateho snehuliaka, ktorého postavilo dievčatko, kým jeho mama stála v rade na jedlo.

Posledná snímka vznikla 22. marca. Potom sa Tverdochlib rozhodol mesto opustiť. Kráčal pešo a z obavy, aby SD karta s fotkami nepadla do rúk ruských okupantov, ju radšej schoval do obalu na sladkosti.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #fotografie #výstava #Slovenské národné múzeum #Ukrajina #Mariupol #vojna na Ukrajine #výstava fotografií