V staničnej čakárni vzniká gigantický obraz

Banskoštiavnická železničná stanica sa zmenila na ateliér. V čakacej hale vzniká monumentálna maľba, ktorá má veľkosť priemerného dvojizbového bytu. Mladý umelec Erik Šille ju tvorí priamo pred zrakmi bežných cestujúcich i turistov.

14.07.2012 09:00
Hala banskoštiavnickej železničnej stanice Erik... Foto: ,
Hala banskoštiavnickej železničnej stanice sa zmenila na verejný ateliér. Maľbu nezvyčajných rozmerov tu vytvára mladý umelec Erik Šille.
debata

Obrovské plátno s rozmermi 6 × 9 metrov je upevnené na čelnej stene čakárne. ,,Žiaden zo súčasných umelcov nemá možnosť tvoriť takúto veľkorozmernú maľbu vo svojom ateliéri. Táto hala je na to ako stvorená. Navyše ide o verejný priestor, v ktorom sa bežne pohybujú cestujúci, čo napĺňa náš zámer priblížiť súčasné umenie bežným ľuďom," hovorí Zuzana Bodnárová z občianskeho združenia Štokovec, ktoré už tretí rok pretvára banskoštiavnickú železničnú stanicu na kultúrne a umelecké centrum.

Ľudia, prechádzajúci staničnou halou môžu na vlastné oči vidieť prácu umelca a zažiť autentickú atmosféru v ateliéri, keď maľuje obraz.

Jeden z našich najznámejších maliarov mladej generácie Erik Šille priznáva, že nikdy predtým nič také veľké nemaľoval. ,,Venujem sa síce veľkoplošnej maľbe, ale pohybujem sa v rozmeroch 2 × 2 metre. Toto gigantické plátno s plochou 54 štvorcových metrov, čo je vlastne ako priemerný dvojizbový bratislavský byt, je pre mňa výzvou a úplne novou skúsenosťou. O to viac, že som zvyknutý pracovať sám v ateliéri, tu sa pri práci stretávam s množstvom ľudí," hovorí.

Pri maľovaní využíva lešenie, a tak jeho práca nie je len duševná, ale aj fyzická. ,,Nabehám sa hore-dole, lebo sa potrebujem na dielo pozerať s odstupom. Po večeroch som zvyčajne dosť unavený, nie preto, že by som siahodlho uvažoval o obraze, viac ma likviduje ten telocvik," dodáva s úsmevom.

V jeho maľbe sa prelínajú špecifiká miestnej fauny a flóry na pozadí štiavnickej krajiny, pričom do nej vkladá typické prvky súvisiace s baníckymi tradíciami.

Veľkorozmerný obraz má byť hotový 22. júla. Verejný ateliér v staničnej čakárni si môžu návštevníci pozrieť denne od 8.30 do 17. hodiny. Hotové dielo tu potom bude vystavené pol roka. Združenie Štokovec v nevyužitých priestoroch železničnej stanice vytvára zázemie pre široké spektrum neziskových kultúrnych aktivít a priestor pre profesionálnych výtvarných umelcov vrátane tvorivých dielní, pobytov a sympózií. Jednou z aktivít je aj projektová rezidencia 6 × 9. Do jej tretieho ročníka tento rok vybrali Šilleho z devätnástich prihlásených autorov.

debata chyba