Pamätník venovaný diagnóze Delirium Collectoris

Bratislava má svetový unikát. Kuriozitu ocenia najmä zberatelia umenia. Prvý pomník Neznámemu zberateľovi odhalili v bratislavskej Galérii ABC. Mohol by pokojne figurovať aj v Guinnessovej knihe rekordov.

10.08.2022 15:00
Pomník Neznámeho zberateľa Foto:
Galerista Roman Fečík a doyen slovenských zberateľov publicista Ivan Melicherčík odhaľujú prvý pomník Neznámeho zberateľa na svete.
debata

Oko. Lupa. Laso. Alebo presnejšie jeho slučka, ktorá sa už-už stiahne, aby sa nekompromisne zmocnila vytúženej koristi. Všetky tri veci môže predstavovať nový abstraktný objekt, ktorý odhalili v Galérii ABC v centre Bratislavy milovníci umenia – galerista Roman Fečík a doyen slovenských zberateľov publicista Ivan Melicherčík.

„Občas som premýšľal, prečo ešte nikde na svete nestojí univerzálny pomník zberateľa. Pomníkov Neznámeho vojaka je veľa, ale o pamätníku Neznámeho zberateľa som ešte nepočul,“ hovorí I. Melicherčík a dodáva, že je to tak aj napriek tomu, že zberateľ objavuje a zachraňuje kultúrne hodnoty často nedoceniteľného významu.

„A bojuje o ne. Jeho bitka sa neodohráva na mínových poliach či v paľbe guľometov a netečie v nej krv. Ale zberateľ sa s rovnakým nasadením ako vojak, síce bez výložiek, zbrane či helmy, ale často zaslepený amokom – čo je ešte riskantnejšie – ženie vpred. V jeho prípade nejde o obsadenie teritória, ale o zisk novej trofeje zbierky.“

kniha Co to vlastne zbierame Čítajte viac Kniha týždňa: Zberateľstvo ako detektívka

Novinár a rešpektovaný zberateľ sa svojej vášni venuje už bezmála 50 rokov za čo získal uznanie doma i v cudzine. Krátko po uvedení svojej novej, už devätnástej, knihy venovanej umeniu i umeniu zbierať umenie (má názov Čo to vlastne zbierame? s podtitulom Z notesa zberateľa umenia) opäť nečakane prekvapil svojich fanúšikov.

"Zberateľstvo umenia je dôležitou súčasťou sveta kultúry, významným segmentom spoločenských a ekonomických vzťahov a procesov. Zberatelia figurujú na čestných miestach v globálnych pamätiach výtvarného umenia.

Autorom meter vysokej sochy z hrdzavejúcej... Foto: Vlado Benko
Pomník Neznámeho zberateľa Autorom meter vysokej sochy z hrdzavejúcej ocele je holandský umelec Eelke van Willegen.

K ich zásluhám patrí aj to, že spolu s umelcami nesú riziko neúspechu a ich zbierky tak majú kredit tvorivého činu. Bojujú na viacerých frontoch a ich nepriateľmi sú falzifikátori, zlodeji, obchodníci či galeristi, ktorí sledujú najmä to, ako zberateľov čo najviac zodrať z kože. Účasť zberateľa sa vždy podieľala na stave klímy v kultúre, na smerovaní umeleckého diania. Sú to nenahraditeľní pešiaci bez uniformy a bez pamätníka," povedal Melicherčík pri odhalení pamätníka.

A opýtal sa: „Prečo by sme ho nemohli mať ako prví na svete tu, v Bratislave, a práve v tejto galérii Romana Fečíka, ktorá sa na Slovensku ako jediná programovo zaoberá fenoménom zberateľstva?“

Ivan Melicherčík Čítajte viac Diagnóza: Delirium collectoris

Melicherčík ako symbol tejto pocty vybral zo svojej pozoruhodnej zbierky dielo popredného holandského sochára Eelkeho van Willegena z hrdzavejúcej ocele. „Usadil som ho na podstavec a opatril kovovou tabuľkou, na ktorú mi sochár Ľubo Mikle ručne vyrazil nápis POMNÍK NEZNÁMEHO ZBERATEĽA,“ dodal zberateľ.

Zberateľstvo je vášeň, bezbrehá posadnutosť, neuhasiteľný smäd, nevyliečiteľná choroba i závislosť. To všetko v jednom. Práve Ivan Melicherčík tento fenomén jazykom skúseného publicistu trefne pomenoval už v jednej zo svojich prvých kníh úvah, zamyslení, glos a historiek. Dal jej meno diagnóza Delirium Collectoris.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Pomník #umenie