Koruna ako platidlo. O jej histórii porozpráva riaditeľ múzea

Do roku 2009 sme na platenie používali slovenské koruny a haliere. Tradícia korunovej meny na našom území siaha do dávnejších čias. Vznikla za panovania cisára Františka Jozefa I. v roku 1892 v Rakúsko-Uhorsku, ktorého sme boli súčasťou.

12.08.2022 17:00
Thurzov dom, Stredoslovenské múzeum Foto:
Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici.
debata

Stredoslovenské múzeum (SSM) v Banskej Bystrici pri tejto príležitosti v utorok 16. augusta v Matejovom dome uskutoční podujatie s riaditeľom SSM, historikom a numizmatikom Marcelom Pecníkom, ktorý návštevníkom ozrejmí históriu korunovej meny.

"Peniaz je úžasný prameň poznania o dobe, v ktorej platil. Z nápisov na peniazoch, symbolov, umeleckej úrovne či materiálu je možné veľa zaujímavého zistiť. Okrem toho na koruny a haliere a ich mnohé variácie si mnohí ešte dobre pamätáme a vytvárajú v nás nostalgické pocity.

keltská minca Čítajte viac Netušil, čo našiel. Jedinečnú keltskú mincu

Korunová mena pritom nebola len o systéme peňazí. Už spomenuté výtvarné spracovanie viacerých mincí či bankoviek by sme mohli smelo označiť za umelecké a hodnotné. Tvorcami platidiel v našej minulosti boli Alfons Mucha, Max Švabinský, Otakar Španiel, Mária Medvecká, Albín Brunovský a ďalší," zdôraznil Pecník.

Podľa neho sa v depozitároch SSM nachádza veľká zbierka historických platidiel, tak mincí, ako aj papierových peňazí. Značná časť z nich pochádza práve z obdobia existencie a vývoja korunovej meny medzi rokmi 1892 až 2009.

Ako vyzerali peniaze v našej minulosti, ako vznikali, prečo na niektorých nebol rok a ďalšie informácie sa záujemcovia dozvedia na prednáške Korunová mena v zbierkach múzea a v pamäti ľudí v utorok 16. augusta v Matejovom dome.

debata chyba
Viac na túto tému: #múzeum #slovenská koruna #numizmatika #Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici