Expozícia odhalí tajomstvá Keltov na našom území

Galéria mesta Bratislavy spolu s Mestským ústavom ochrany pamiatok v Bratislave pripravila novú stálu expozíciu s názvom BIATEC. Keltská mincovňa. Výstavu, ktorá prezentuje kultúrne dedičstvo keltskej civilizácie prostredníctvom vizuálnych príbehov, otvoria 7. septembra o 18. hodine v Pálffyho paláci. Kurátorkou je Margaréta Musilová. Výtvarno-priestorové riešenie expozície mal na starosti Peter Liška.

13.08.2022 16:00
BIATEC Foto:
Strieborná tetradrachma bratislavského typu s nápisom IANTVMARVS. 
debata

Myšlienka vzniku stálej expozície keltského mincovníctva vznikla bezprostredne po skončení archeologického výskumu, ktorý prebiehal v Pálffyho paláci v rokoch 1982 až 1985. Tento výskum priniesol významný objav – nálezy potvrdzujúce činnosť keltskej mincovne, ktorá sa nachádzala práve v týchto miestach.

Okrem samotných stratigrafických vrstiev a objektov svedčili o mincovníckej činnosti aj nálezy tzv. technickej keramiky. Na území Bratislavy bola objavená v takom množstve po prvý raz.

Do priestoru expozície je zaradených niekoľko vybraných artefaktov, z ktorých každý vo svojej kategórii reprezentuje povahu a charakter predstaveného historického obdobia. Výstava sa tak odkláňa od expozícií presýtených sklenými vitrínami s obrovským počtom zameniteľných exponátov.

archeologické múzeum Čítajte viac Rimanov priblíži výstava aj cyklochodník

Vďaka tomu získali usporiadatelia priestor vo fyzickej expozícii aj v pozornosti návštevníka, ktorý je autenticky vtiahnutý do historickej témy.

Bratislavskí Kelti boli výnimoční tým, že okrem rôznych obrazových motívov a symbolov, väčšinou náboženského a mytologického charakteru, dali na mince vyraziť aj nápisy. Tie sú najstarším svedectvom použitia latinského písma – kapitály – na našom území.

Poznáme celkovo 16 nápisov na najväčších strieborných minciach, tzv. tetradrachmách, ktoré môžu byť podľa jazykovedných analýz osobnými menami vládcov a panovníkov. Najčastejší je nápis BIATEC, podľa ktorého dostali názov biateky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #mince #Galéria mesta Bratislavy #Kelti #BIATEC