Dokázané: Warhol kreslil s prstom v nose už ako školák

Pri príležitosti 94. výročia narodenia Andyho Warhola ohlásili jeho príbuzní aukciu, ktorá sa uskutoční už túto jeseň. Súčasťou dražby budú obrazy, ktoré umelec vytvoril počas vysokoškolského štúdia.

26.08.2022 07:00
Vrtac v nose Warhol Foto:
Andy Warhol: Vŕtač v nose 1, 1948
debata

Andyho najstaršiemu bratovi Paulovi sa po umelcovom odchode z Pittsburghu do New Yorku podarilo uchovať veľkú časť jeho malieb. „Môj strýko opustil Pittsburgh v roku 1949 a neodniesol si toho so sebou veľa, len hnedé papierové vrecko so šatami a zopár nevyhnutností,“ povedal Paulov syn a Andyho synovec James, ktorý je ilustrátorom kníh a titulných stránok magazínov.

Desať obrazov, ktoré budú súčasťou aukcie, bolo donedávna možné vidieť v Múzeu Andyho Warhola v Pittsburghu a na medzinárodnej putovnej výstave s názvom Andy Warhol: Lifetimes.

„Ide o najskoršie majstrovské diela, ktoré strýko Andy kedy namaľoval. Rodina si ich užívala vyše 70 rokov a teraz je čas, aby aj ostatní ocenili ich brilantnosť,“ hovorí James Warhola. „Obrazy sú nádherné a unikátne, a som rád, že môj otec rozpoznal strýkovu genialitu a maliarsky talent v ranom veku.“

Andy Warhol: Alžbeta II.
Andy Warhol - Shot Sage Blue Marilyn.
+12Andy Warhol: Flowers (Kvety)

Diela zdedil spolu so svojimi šiestimi súrodencami. Ide o obrazy, ktoré Warhol namaľoval počas štúdia na Carnegieho technologickom inštitúte v rokoch 1945 až 1949.

„Naši rodičia zomreli pred niekoľkými rokmi, takže to je jeden z dôvodov, prečo sme zvažovali ich predaj,“ povedal James. „Nie je to niečo, čo sme chceli spraviť, ale je to jediný spôsob, ako si rozdeliť majetok, a mnohým z nás by sa zišlo zopár dolárov navyše. Zvyčajne triedite nábytok a zisťujete, kto dostane dom alebo či ho predáte, a nám naši rodičia nechali týchto desať nádherných obrazov.“

Andy Warhol pražské múzeum vosková figurína Čítajte viac Andy Warhol a (nielen) kultúrna diplomacia

Maľby, ktoré sa budú dražiť, rodina pravidelne požičiavala Warholovmu múzeu v Pittsburghu a iným múzeám po celom svete. Ako prvé sa budú dražiť obrazy Obývačka (1947) a Vŕtač v nose 1 (1948). Ešte predtým, než Warhol šokoval umelecký svet maľbami polievky v konzerve, sa mu podarilo ohromiť svojich profesorov a spolužiakov autoportrétom, na ktorom sa vŕtal v nose. „Vždy hovorím, že pred plechovkou s polievkou tu bol Vŕtač v nose,“ dodáva Warhola.

K obrazu sa viaže aj zaujímavý príbeh. „Ako hovoril môj otec, malé deti sa vždy vŕtali v nose a môj strýko z toho bol veľmi znepokojený. Vždy, keď zbadal môjho otca, povedal: ,Nemôžu s tým prestať?’ Samozrejme, že môj strýko sa rozhodol namaľovať obraz vŕtača v nose, a svojím spôsobom sa z neho stal autoportrét. Dostalo sa mu veľa pozornosti,“ hovorí synovec. „Vo svete umenia nechcete byť so svojím umením urážlivý, ale môj strýko mal pocit, že by to mohlo fungovať. Nesie si to v sebe istý zmysel pre humor.“

Andy Warhol - Shot Sage Blue Marilyn Čítajte viac Warholovu Marilyn vydražili za rekordných 195 miliónov dolárov

Andy Warhol inšpiroval Jamesa, aby sa tiež stal umelcom. „Zvykol som sledovať strýka Andyho, ako ilustruje topánky a podobné veci, a navyše veľmi pekne kreslil, a ja som túžil byť ako on. Veľa ľudí si myslelo, že ak chcete byť umelcom, musíte trochu trpieť; ale keďže môj strýko bol veľmi úspešným umelcom a dobre na tom zarobil, moji rodičia boli veľmi otvorení tomu, aby mi dovolili seriózne sa venovať umeniu.“

V súčasnosti ešte nie je rozhodnuté, ktorý aukčný dom bude dražbu organizovať. V novembri by sa mali vydražiť prvé dva obrazy a každého pol roka ďalšie dva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dražba #Andy Warhol #umenie