Mastroianni, Liz Taylor, Umberto Eco či Sophia Loren. Pozrite si tváre známych osobností z výstavy talianskej fotografky

Až do 28. septembra tohto roku je v Slovenskom národnom múzeu sprístupnená pozoruhodná výstava portrétov, ktoré urobila talianska fotografka Maria Mulas.

01.09.2022 06:00
Günter Grass Foto:
Slávny nemecký spisovateľ Günter Grass s talianskou fotografkou a režisérkou Inge Feltrinelli.
debata

Portréty ikonických postáv talianskeho kultúrneho a spoločenského života sa skladajú do pestrofarebnej mozaiky a ako celok vytvárajú obraz o mimoriadne plodnom období tejto krajiny.

Z vystavených fotografií sála atmosféra zlatej éry, mnohé notoricky známe mená nadobúdajú konkrétne obrysy a návštevníci sa ocitajú v spoločnosti charizmatických velikánov plných ľudskosti. Majstrovstvo milánskej fotografky Marie Mulasovej spočíva práve v prirodzenosti a uvoľnenosti, s akou tieto osobnosti pózujú pred jej fotoobjektívom.

Maria Mulas sa narodila v rodine fotografov v lombardskom mestečku Manerba del Garda. Lákalo ju však Miláno, preto ako 20-ročná nasledovala kroky svojho brata, slávneho fotografa Uga Mulasa. Miláno sa práve začiatkom 60. rokov stávalo centrom kultúrneho života.

Marilyn Monroe Čítajte viac Slovák fotil Elvisa, Marilyn Monroe aj Rolling Stones. Pozrite si fotogalériu

Maria Mulas dokázala toto umelecké podhubie zachytiť výstižnejšie než ktokoľvek iný. Galeristi, kritici, dizajnéri, architekti, módni návrhári, spisovatelia, vydavatelia, novinári, režiséri, herci, intelektuáli a podnikatelia si podávali v jej ateliéri kľučky a striedali sa pred jej objektívom, jedna osobnosť za druhou.

Pri fotení bola vo svojom živle a tento pocit prenášala aj na fotografované objekty. Jej majstrovstvo nestojí len na bezprostrednosti. Je kombináciou prirodzenej schopnosti vidieť zdanlivo neviditeľné, remeselnej zručnosti a talentu.

Mulasovej fotografický archív s 539 portrétmi prekvapuje svojím rozsahom a jednoliatym charakterom.

Výstavu pripravil Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave spolu so Slovenským národným múzeom pod kurátorským dohľadom Andreu Tomasetiga s cieľom podať správu o výnimočnom talianskom období a v neposlednom rade poukázať na Mulasovej umelecké kvality.

Americký básnik a jedna z hlavných osobností...
Francúzsky dramatik a básnik rumunského pôvodu...
+14Americký dirigent a hudobný skladateľ Leonard...

Na výstave nájdete osemdesiat predstaviteľov prevažne talianskeho umenia a kultúry druhej polovice 20. storočia, rozdelených do šiestich sekcií: výtvarné umenie, architektúra a dizajn, literatúra a knižný priemysel, film a divadlo, móda, kozmopolitné Miláno a svetová Maria.

Posledná menovaná sekcia ponúka výber osobností svetovej úrovne, medzi nimi Christoa, Keitha Haringa, Marinu Abramović, Borgesa, Ginsberga, Ferlinghettiho a ďalších. Nájdeme tu aj Andyho Warhola zachyteného počas inštalácie a vernisáže jeho posledného projektu The Last Supper v Miláne v januári 1987.

Dielo inšpirované Poslednou večerou Leonarda Da Vinci, pred ktorým Warhol pózuje bez náznaku emócie, nadobúda v kontexte jeho blížiacej sa smrti takmer mystický rozmer. Maria Mulas bola pri tejto príležitosti jednou z mála akreditovaných fotografov a táto udalosť bola umelcovým posledným verejným vystúpením, o mesiac nato zomrel.

stará Bratislava, Podhradie Čítajte viac V Bratislave pribudli staré fotografie mesta ako pocta Antonovi Šmotlákovi

Výkvet umu a inteligencie, osobnosti usmievajúce sa z fotografií, symboly kreativity druhej polovice 20. storočia, koľkí z nich sú vôbec ešte medzi nami? S úľakom napočítame sotva desiatku, a aj tí sú už v pokročilom veku.

Táto živá galéria individualít teda naznačuje, že zlatá éra 60. až 90. rokov je už za nami a Maria Mulas, sestra slávneho brata Uga Mulasa, je jej vizuálnou pamäťou.

Výstava Talianske ikony vo fotoportrétoch Marie Mulas vznikla pre slovenské publikum v rámci Talianskeho festivalu na Slovensku Dolce vitaj a po jej ukončení sa presunie do Kráľovského paláca v Miláne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fotografie #výstava #fotografia #Slovenské národné múzeum #výstava fotografií #Maria Mulas