Vydražili šaty, šperky a vyznamenania Edity Gruberovej. Časť získali popredné slovenské kultúrne inštitúcie

Pozostalosť po slovenskej opernej dive Edite Gruberovej sa v septembri 2022 stala predmetom dražby aukčného domu Dorotheum. Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky uvoľnilo v tejto súvislosti finančné prostriedky vo výške 20 000 eur pre zbierkotvorné inštitúcie vo svojej pôsobnosti – Slovenské národné múzeum (SNM) a Divadelný ústav (DÚ), ktoré sa v dražbe uchádzali o vybrané predmety kultúrnej hodnoty do zbierkového fondu podľa oblasti svojho výskumu.

10.09.2022 10:00
Rakúsko SR Slovensko Gruberová Foto: ,
Edita Gruberová vystupuje vo Verdiho opere La Traviata vo Viedni 21. decembra 2010 vo Viedni.
debata

„Edita Gruberová si svojím talentom a operným umením získala srdcia milovníkov a milovníčok opery po celom svete. Pre Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky bolo dôležité získať predmety, ktoré boli späté so životom a kariérou Edity Gruberovej. Hoci ona ostane navždy živou vďaka svojmu pôsobeniu, predmety z jej života nám pomôžu uchovať jej vzácnosť vo väčšej celistvosti. Nielen ako ministerka kultúry, ale aj ako žena som nesmierne rada, že Slovensko sa vo svete zviditeľnilo aj vďaka jej dielu,“ povedala Natália Milanová, ministerka kultúry SR.

gruberová Čítajte viac Spev jej bol útechou, režim nepriateľom. Zomrela operná diva Edita Gruberová



SNM a DÚ sa zúčastnili online dražby aukčného domu Dorotheum 8. septembra. Z pozostalosti sa im podarilo vydražiť predmety kultúrnej hodnoty: koncertné róby, divadelný kostým, odevné doplnky, šperky, ale aj portrétnu fotografiu, secesný notový stojan a ocenenia 
za umelecký prínos a reprezentáciu Slovenska a Rakúska v zahraničí – súbor 8 medailí a plakiet, štátne vyznamenania Rad bieleho dvojkríža II. triedy a Medailu prezidenta SR. 



Z pozostalosti Edity Gruberovej sa podarilo... Foto: SNM
edita gruberova Z pozostalosti Edity Gruberovej sa podarilo získať aj šaty, v ktorých vystupovala.

„Edita Gruberová predstavuje poprednú osobnosť svetovej opernej scény. Jej pozostalosť je pre nás cenná a zároveň zaujímavá aj z pohľadu dokumentácie Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorú v SNM spracováva novo založené Dokumentačné centrum slovenského vysťahovalectva,“ uviedol Branislav Panis, generálny riaditeľ SNM.

Edita Gruberova Čítajte viac Gruberová: Boh mi dal krásny dar

„Edita Gruberová, ktorá patrila k svetovej opernej špičke, na najvyššej úrovni reprezentovala slovenské hudobno-dramatické umenie. Je pre nás nesmiernym prínosom, že sme mohli získať niektoré unikátne kostýmy a predmety múzejnej hodnoty, ktoré sprevádzali jej jedinečnú umeleckú kariéru, “ doplnila Vladislava Fekete, riaditeľka Divadelného ústavu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Edita Gruberová