Svetovo uznávaná česká dizajnérka Eva Eisler vystavuje v Galérii Českého centra

V utorok 27. septembra o 18.00 bude v priestoroch Galérie Českého centra na Prepoštskej 6 otvorená výstava českej umelkyne prof. Evy Eisler nazvaná I kameny mají paměť a potrvá do 28. októbra.

27.09.2022 08:00
Eva Eisler Foto:
Pozvánka na výstavu Evy Eisler s názvom I kameny mají paměť.
debata

Výstava českej dizajnérky, šperkárky a pedagogičky prof. Evy Eisler I kameny mají paměť obsahuje objekty z kameňa, dreva, hutníckeho skla a kresby. Autorka materiály prepája a necháva ich komunikovať medzi sebou.

„Ide o komornú, ale zároveň komplexnú kolekciu predstavujúcu sklenené plastiky, objekty z prírodných materiálov, šperky a kresby Evy Eisler. Som veľmi rada, že autorka, ktorá patrí k najvýznamnejším českým umelkyniam svetového renomé a inšpiratívnym osobnostiam, sa predstaví práve v našej galérii pri príležitosti jej životného jubilea,“ komentuje Monika Koblerová, riaditeľka Českého centra.

Eva Eisler sa narodila v Prahe, kde tiež vyštudovala strednú výtvarnú školu umenia. V roku 1983 spoločne s manželom emigrovali do Spojených štátov amerických. Tam sa venovala interiérovému dizajnu a šperkárstvu. Zároveň tiež vyučovala na niekoľkých školách – najmä na New York Univerisity a Parsons School of Design.

V roku 2006 sa presťahovala späť do Prahy, kde v súčasnosti vyučuje na Vysokej škole umeleckopriemy­selnej. Od roku 2007 na katedre úžitkového umenia vedie ateliér K. O. V. Okrem umeleckej tvorby pôsobí aj v oblasti architektúry.

Zúčastnila sa množstva samostatných a skupinových výstav po celom svete. Zároveň sa venuje kurátorskej činnosti. Jej diela sú zastúpené v mnohých svetových umeleckých zbierkach. Je držiteľkou českých i zahraničných dizajnových a umeleckých ocenení, napr. Residency, Rockefeller Study Center, Bellagio, Taliansko, Fellowship, 1993, New York Foundation for the Arts Form 2003, Bundesverband Kunsthanwerk, Nemecko, Czech Grand Design, Praha.

Výstava Evy Eisler I kameny mají paměť bude v priestoroch Českého centra v Bratislave prístupná celý mesiac v pracovných dňoch vždy medzi 10. a 17. hodinou. Organizátorom výstavy je České centrum v Bratislave.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #umenie #Galéria Českého centra #Eva Eisler