Podnikateľ tvrdí, že spálil kresbu Fridy Kahlo, aby podporil virtuálne umenie

Mexický podnikateľ Martin Mobarak tvrdí, že spálil kresbu známej mexickej výtvarníčky Fridy Kahlo, aby podporil prechod umeleckých diel do virtuálneho sveta. Z diela nechal vytvoriť 10-tisíc nezameniteľných tokenov (NFT) a prehlasuje, že časť príjmov z ich predaja venuje múzeám a charite. V Mexiku sú diela Fridy Kahlo chránené zákonom a ich zničenie je trestným činom, napísala dnes agentúra EFE.

27.09.2022 15:33
frida kahlo Foto:
Maliarkin obraz Dve Fridy, 1939.
debata

Podnikateľ tvrdí, že kresbu z denníku umelkyne zničil na konci júla pri verejnej akcii v Miami, ktorej sa zúčastnilo asi 200 ľudí. Autenticita spálenej kresby sa ale nedá overiť a mexické úrady skúmajú, či naozaj išlo o dielo Kahlovej.

Mobarak tvrdí, že dielo kúpil v New Yorku a nechal overiť jeho pravosť znalcom Andrésom Siegelom, ktorý sa na mexickú umelkyňu špecializuje. Podľa jeho posudku išlo o kresbu z roku 1945 s rozmermi zhruba 23 × 15 centimetrov.

Pred zničením diela nechal Mobarak kresbu naskenovať s vysokou presnosťou a vytvoril 10-tisíc nezameniteľných tokenov (NFT) Z ich predaja plánuje utŕžiť asi 40 miliónov dolárov a časť výťažku má ísť na podporu múzejných inštitúcií či charity.

frida kahlo Čítajte viac Tragický život preniesla na maliarske plátno. Frida Kahlo by mala 115 rokov

„Spálenie diela pomôže vytvoriť prostriedky,“ tvrdí podnikateľ. Podľa nej bude smena NFT vytvárať príjmy pre podporované investície „donekonečna“.

„Premeniť“ umelecké diela v NFT je podľa podnikateľa spôsob, ako dosiahnuť večnú existenciu daného artefaktu. Mobarak ale priznáva, že fyzické zničenie diela môže vyvolať polemiku.

Čin v Mexiku vzbudil veľké pobúrenie a ohlas. V krajine sú diela Fridy Kahlo chránené pamiatkovým zákonom a ich zničenie je trestné. Niektoré inštitúcie, ktoré mali dostať peniaze z predaja tokenov, navyše odmietli, že by od Mobaraka dostali nejaké dary.

Podnikateľ tiež tvrdí, že kresba mala hodnotu 10 miliónov dolárov. Jeden zo známych obrazov umelkyne, portrét Diego a ja, bol minulý rok predaný v aukcii za 34,9 miliónov dolárov.

debata chyba
Viac na túto tému: #umenie #Frida Kahlo