Chcete múzeá navštíviť bezplatne? Vyberte sa tam prvú stredu v mesiaci

Vždy počas prvej stredy v mesiaci bude vstup do múzeí a galérií, ktoré spadajú pod ministerstvo kultúry (MK SR), zadarmo. Prvý raz sa tak stane už 5. októbra.

28.09.2022 15:00
Slovenské národné múzeum Foto: ,
Aj Slovenské národné múzeum v Bratislave možno navštíviť zadarmo - po novom každú prvú stredu v mesiaci.
debata

Stredami sa nahradia doterajšie bezplatné prvé nedele v mesiaci. Zmenu iniciovali samotné múzeá a galérie, ktoré považujú pracovný deň za vhodnejší. Cieľom je zvýšiť najmä návštevnosť zo strany študentov a žiakov v rámci výučby. Na svojej webstránke o tom informuje rezort kultúry.

MK SR dlhodobo poskytuje bezplatné vstupy do svojich organizácií so zámerom zvyšovať návštevnosť i dostupnosť kultúrnych služieb pre verejnosť. Do iniciatívy sú zapojené organizácie, ktorých zriaďovateľom je rezort kultúry, prípadne organizácie, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva a majú organizačný útvar či zložku, ktorá je múzeom alebo galériou. Zoznam týchto organizácií je dostupný na stránke rezortu.

Ľudia a mesto Čítajte viac Nová výstava Ľudia a mesto oboznámi s vývojom a históriou Bratislavy

Riaditeľ Slovenského národného múzea (SNM) Branislav Panis uviedol, že SNM toto rozhodnutie víta a vníma najmä jeho sociálny rozmer.

„Dva roky pandémie, ktoré žiaľ plynulo prešli do ďalšej krízy vyvolanej agresiou Ruska na Ukrajine, infláciou a energetickou krízou, vážne ovplyvnili aj ekonomickú situáciu v SNM. Napriek tomu sme aj v tomto období prišli vo všetkých našich 18 špecializovaných múzeách s mnohými návštevnícky úspešnými výstavami či expozíciami. Budovanie vzťahu mladej generácie ku kultúre je dlhodobá záležitosť, posilňuje sa aj prostredníctvom takých aktivít, ako sú voľné vstupy do múzeí a galérií,” doplnil Panis.

debata chyba
Viac na túto tému: #múzeá #galérie #Ministerstvo kultúry #výstavy